DRET A DECIDIR
Política 11/01/2014

Ofensiva de l'ANC per atreure els indecisos i dur-los al doble sí

Farà pedagogia a les àrees metropolitanes de Barcelona i Tarragona

Oriol March
3 min

Barcelona.Després de dos anys de mobilitzacions massives i de la convocatòria de la consulta per al 9 de novembre, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) té un sol objectiu entre cella i cella: aconseguir que el doble sí s'imposi en el referèndum sobiranista. És per això que ahir va presentar el seu pla d'actuació per al 2014, que consta de cinc projectes encaminats a eixamplar la majoria social a favor de la independència i, de passada, anar pensant com ha de ser l'estat català. "Ara és l'hora de demostrar el que som capaços de fer i la implicació amb el nostre projecte de país", va defensar la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, en un acte celebrat simultàniament a Barcelona, Girona, Lleida, Vic, Tortosa i Artés (Bages).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Una de les claus per a la victòria del doble sí a la consulta és aconseguir el suport dels indecisos, que es concentren -així ho va explicar la coordinadora de la campanya Un sol poble de l'Assemblea, Irene Martín- a les àrees metropolitanes de Barcelona i de Tarragona. "Aquest és un projecte col·lectiu que requereix unitat. Tothom és necessari, vingui d'on vingui i parli la llengua que parli", va assenyalar Martín. En la línia del que ja fan associacions com Súmate, que agrupa castellanoparlants a favor de la independència, l'ANC ha preparat vídeos en què persones arribades de diferents punts d'Espanya defensen la consulta i un futur estat català.

La tria del nom del projecte, Un sol poble, és la manera com l'entitat que presideix Forcadell busca combatre el fantasma del trencament de la cohesió social que agita el bloc contrari a la independència. Encara ressonen en l'ambient les paraules del ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, que va apuntar que aquest Nadal hi ha hagut famílies que no s'han reunit a causa del procés sobiranista. "La independència és positiva, possible, viable i necessària", sosté l'ANC.

El flanc internacional és un dels reptes als quals s'enfronta el bloc del sí, l'existència de reticències a l'exterior -aquesta setmana el president de la Comissió Europea (CE), José Manuel Durão Barroso, ha reiterat que la consulta és un afer intern espanyol i que una Catalunya independent quedaria fora de la Unió Europea (UE)- obliga a centrar esforços per evitar l'aïllament d'un futur estat català. "Cal fer entendre que no serem un llast i que el procés català no és una amenaça, perquè es basa en l'autoexigència democràtica i pacífica", va defensar Ricard Gené, membre del secretariat nacional de l'ANC i coordinador del seu àmbit internacional.

L'Assemblea, segons van explicar ahir els seus responsables, també engegarà un projecte titulat El país que volem, encaminat a pensar quin model ha de presidir la Catalunya independent. "L'estat català no és un fi en si mateix, sinó una eina per poder construir un país millor", va assenyalar Jordi Manyà, que també va explicar que l'ANC celebrarà debats al llarg de tot l'any per anar definint el model de país.

Un país que, a mesura que avanci el procés, haurà de ser cada cop més autosuficient pel que fa a la seva relació amb Espanya. Aquest és el propòsit del quart projecte de l'Assemblea, De la desobediència a la sobirania, destinat a la "desconnexió progressiva" envers Espanya. En aquest punt es defensa la sobirania fiscal, basada a pagar impostos a l'Agència Tributària Catalana.

Recollida de firmes

Al llarg d'avui dissabte es repartiran 400 punts per tot Catalunya en l'inici de la campanya Signa un vot per la independència. Es tracta d'una iniciativa basada en l'anomenat dret fonamental de petició i que demana al Parlament la convocatòria d'un referèndum. I, en cas que no es pugui celebrar, centrar-se a declarar la independència "d'acord amb el dret internacional".

stats