Política 13/05/2013

Òmnium prefereix el referèndum que la declaració unilateral

Ara
1 min

Barcelona"De cara al món i a la comunitat internacional, un referèndum o una consulta tenen una força molt gran, i una declaració unilateral per part d'un Parlament en té una mica menys". Aquest és el posicionament que va defensar ahir la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, en una entrevista al 3/24. Va puntualitzar, però, que això no vol dir que una declaració unilateral no sigui també un bon instrument si es dóna la situació, ja que "el Parlament és l'expressió de la voluntat dels ciutadans" i, per tant, "seria legítima".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Casals també es va mostrar partidària que el català fos l'única llengua oficial en una Catalunya independent. "Dos idiomes oficials en un mateix país és una mica estrany. Jo no reclamaria la cooficialitat del castellà", va assegurar. En tot cas, va recordar que el castellà forma part del "patrimoni cultural i lingüístic" de Catalunya. Sí que va lamentar l'ofensiva "orquestrada" que el govern espanyol està abanderant contra el català i va posar com a clar exemple d'aquest atac la nova llei de llengües a l'Aragó, on el català passa a denominar-se LAPAO.

Un procés que no es pot allargar

La presidenta d'Òmnium va titllar "d'absurda" la suspensió de la declaració de sobirania del Parlament per part del Tribunal Constitucional i va demanar que davant d'aquesta situació hi hagi una resposta "ferma i contundent". Segons Casals, aquesta resolució judicial és com dir als catalans que se suspèn la seva "capacitat de pensar". Amb aquest escenari cada cop més "complicat", va demanar que el procés no s'allargui "en excés".

stats