En breu
Política 30/10/2012

Òmnium reclama que el 25-N s'esculli l'últim Parlament autonòmic

Ara
2 min
Òmnium reclama que el 25-N s'esculli l'últim Parlament autonòmic

BARCELONACompromís amb el referèndum

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, va presentar ahir la Declaració de Santa Coloma, que desgrana el nou full de ruta de l'entitat després dels últims esdeveniments a Catalunya i de la manifestació de la Diada. En el document afirma que treballarà per fer arribar el debat sobre l'estat propi a tots els ciutadans amb l'ajuda "d'un argumentari i la celebració d'un congrés". En aquest sentit, Casals va reclamar als partits que van assumir el compromís de celebrar un referèndum que incloguin aquest punt en els seus programes electorals i va instar els diputats que formaran part de la cambra catalana a ser "conscients" que aquesta ha de ser "la darrera legislatura d'un Parlament autonòmic".

El castellà és patrimoni cultural

De la mateixa manera, la presidenta d'Òmnium va subratllar que el català és la "raó de ser [dels catalans], la llengua pròpia del país i la llengua de cohesió" i que l'objectiu ha de ser "assolir la seva plena normalització". Tanmateix, davant el debat obert sobre l'estatus del castellà, Casals va apuntar que aquesta llengua és "patrimoni cultural del país" i que la diversitat lingüística és "un valor de futur".

Cap por a una fractura

En aquest sentit, la presidenta de l'entitat va assegurar, en contra del que afirmen els opositors al referèndum, que "no comportarà cap fractura" i va insistir en el compromís de Catalunya amb Europa. Un compromís que pot ser recíproc i, per això, va instar a internacionalitzar el conflicte, amb vista que Madrid tanqui la porta de la negociació. De fet, va fixar la independència com "l'únic projecte capaç de fer de palanca a l'ambició del país", atès que les altres possibilitats de relació "s'han exhaurit" després que l'Estat hagi sotmès Catalunya a l'"asfíxia econòmica" i a la negació nacional. Segons Casals, cal un estat per "garantir drets bàsics com l'educació, la sanitat, l'habitatge digne i el treball" i aquest estat asseguraria un país "socialment just i pròsper". La presidenta d'Òmnium va recordar que el 1983, precisament a Santa Coloma de Gramenet, es va iniciar la immersió lingüística en 19 escoles públiques per "expressa voluntat dels pares i mares".

stats