EL NOU FINANÇAMENT
Política 15/08/2012

Ortega no vol eleccions anticipades si fracassa el pacte fiscal

Si Mariano Rajoy dóna un cop de porta al pacte fiscal, la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, considera que no cal avançar les eleccions. Diu que és hora d'anar junts per reivindicar el concert.

Sara González
3 min
La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, sota la mira d'Artur Mas en una de les seves intervencions al Parlament durant la sessió de control de l'executiu.

BARCELONA.Entre els membres del Govern cada vegada arrela la idea que el pacte fiscal s'estavellarà contra la majoria absoluta de Mariano Rajoy i s'alimenta l'interrogant sobre quina és l'alternativa que haurà de liderar la Generalitat. La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, que aquests dies exerceix de presidenta de la Generalitat en funcions, té clar que, d'entrada, no vol unes eleccions anticipades encara que la proposta fracassi a Madrid.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després de setmanes en què els dirigents dels partits que defensen el concert han emès un constant degoteig d'opinions sobre els possibles plans B, la vicepresidenta, en declaracions a Catalunya Ràdio, va fer una crida a la "unitat" per frenar "l'afany recentralitzador" del govern espanyol i per constituir un bloc compacte català en defensa del nou finançament. "Hem d'intentar no dividir-nos", va dir Ortega davant la mobilització que està convocant l'Assemblea Nacional Catalana per reivindicar l'estat propi a la Diada.

Tal com va ja va avançar el president Mas, Ortega va reiterar que l'Onze de Setembre és una data clau perquè "hi hagi un clamor fort del poble català pel pacte fiscal". Tot i això, la vicepresidenta va dir que no li preocupa que a la manifestació de la Diada les consignes a favor de la independència eclipsin la reivindicació del pacte fiscal, ja que "no s'ha d'abandonar cap via". Tot i això, considera que l'únic horitzó que cal plantejar-se ara -com també defensa Unió- és el del pacte fiscal, perquè és "un objectiu comú avalat per una majoria amplíssima del Parlament".

Però malgrat els esforços per demanar unitat, l'executiu català sap que haurà d'afrontar un xoc de trens a Madrid si es mantenen ferms en la seva proposta i no la rebaixen. La mateixa vicepresidenta va afirmar que després de veure els "problemes de deslleialtat" que ha patit Catalunya de l'Estat, queda clar que "no es pot confiar a cegues" que el PP rebrà la petició catalana amb una actitud positiva.

Desconfiats del govern espanyol

Aquesta desconfiança amb el govern espanyol s'ha fet evident en els últims dies entre els convergents. Si bé diversos dirigents de CDC com Felip Puig i Josep Rull han defensat l'opció d'avançar eleccions com una de les possibles respostes davant un fracàs de la reivindicació estrella d'Artur Mas, Ortega no considera necessari un avançament electoral i, en tot cas, el situa com una de les últimes vies a què hauria de recórrer el Govern. En tot cas, tant Rull com Puig van assegurar que ja fos per la via del pacte amb Rajoy o bé fent ús de la "radicalitat democràtica", Catalunya acabarà tenint una Hisenda pròpia.

Però el Govern encara no ha trencat tots els llaços amb el PP, sobretot tenint en compte que la tardor vinent haurà d'aprovar uns pressupostos que, de nou, seran austers, i no té garantit el suport d'ERC. Per això Ortega ahir, tot i que va convidar Camacho a "tenir una actitud de país" i sumar-se al consens pel pacte fiscal, va desvincular el posicionament dels populars en aquesta qüestió dels futurs "acords puntuals" que es puguin donar al Parlament en el futur.

Per la seva part, el diputat d'ICV-EUiA, Jaume Bosch, va carregar ahir contra les paraules d'Ortega i va assegurar que, després de l'aprovació del pacte fiscal al Parlament, l'executiu de Mas ha posat en evidència que "s'ha quedat sense agenda i sense projectes de govern". Segons Bosch, el Govern "navega sense rumb" i no sap sortir de la "indefinició". En els pròxims mesos es veurà obligat a fer-ho.

stats