L'OFENSIVA POPULAR
Política 24/09/2013

El PP busca aliats per aturar el procés sobiranista a Catalunya

La proposta s'adreça a C's, PSC i Unió, però només Rivera l'avala

i
M. Eugènia Quetglas
2 min
El PP busca aliats per aturar el procés sobiranista a Catalunya

MadridEl PP busca aliats per aturar el procés sobiranista català. La seva secretària general, María Dolores de Cospedal, va proposar ahir un pacte antiindependentista a Ciutadans, PSC i Unió que només va ser ben rebut pel partit que dirigeix Albert Rivera, que flirteja amb una proposta similar. La invitació va irritar Unió, que va rebutjar veure's ficada en el mateix sac que la resta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El PP havia quedat noquejat des de l'èxit de la cadena humana independentista de l'Onze de Setembre. Mariano Rajoy va cridar a l'ordre els seus en una trobada a la Moncloa el 16 de setembre -una reunió que molts interpreten com una desautorització a Cospedal- i els va demanar que suavitzin els atacs cap a Catalunya. Ahir Cospedal i la presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez Camacho -que ha perdut pistonada des que Rajoy va decidir portar en solitari el diàleg amb la Generalitat-, van fer un pas endavant per frenar el procés sobiranista català, convidant a bastir un front contra els que volen "expulsar Catalunya d'Espanya i la UE i dividir Catalunya en dos".

A Madrid no en van donar més detalls. A Barcelona, en canvi, el PP va detallar que vol impulsar una plataforma coordinada per Enric Millo en la qual estarien convidades -a més dels partits- personalitats de la vida social que s'oposen a la independència. Els populars pensen que han d'actuar perquè els sobiranistes estan més organitzats i tenen el suport dels mitjans de comunicació.

Ciutadans s'hi apunta

L'estratègia només li va funcionar amb Ciutadans, que ja havia formulat una proposta similar. El president d'aquesta formació, Albert Rivera, va anar més enllà i va anunciar que avui sol·licitarà una reunió amb les direccions del PP i el PSOE per construir una alternativa de govern "al separatisme" de CiU i ERC i comprovar que l'oferiment de Cospedal és "seriós". Els socialistes, en canvi, van tancar la porta a sumar-s'hi. La número dos del PSOE, Elena Valenciano, va avisar que no s'apuntaran "al pacte per l'immobilisme" del PP ni al "pacte buit" que proposa C's. El PSC va anar més enllà i va qualificar d'"exercici de cinisme" la iniciativa popular perquè considera que el PP té part de la culpa de l'auge de l'independentisme.

Indignació a Unió

A Unió van rebutjar la idea del front antiindependentista a través de Twitter. El seu líder, Josep Antoni Duran i Lleida, va convidar Cospedal a "tornar a llegir" l'article que ahir va publicar a La Vanguardia , en què anunciava la seva intenció de defensar que en la consulta d'autodeterminació s'hi inclogui una tercera via, més enllà del "blanc o negre" que representaria triar entre un sí o un no a la independència. Segons Duran, si el PP inclou Unió en el mateix sac d'antiindependentistes vol dir que "no ha entès res".

"Ho podem dir més alt però no més clar. UDC és i serà un partit nacionalista català. La via d'UDC és la confederal", va proclamar el número tres d'Unió, Antoni Font. El diputat al Parlament va tuitejar que la primera trucada de Rajoy i Cospedal hauria de ser per dir que autoritzen la consulta, perquè és l'Estat qui "ha de moure peça". "Que el PP i el PPC ni es confonguin ni confonguin", va advertir Font.

stats