PAÍS VALENCIÀ
Política 25/10/2014

El PP definirà per llei la identitat valenciana

Salvador Almenar
2 min

ValènciaLa Generalitat Valenciana està redactant un avantprojecte de llei de defensa i promoció de les senyes d’identitat amb el qual pretén incloure en un text legal tot allò que el Partit Popular considera que defineix la identitat dels valencians. Aquesta futura norma, que serà una mena de decàleg identitari, recollirà aspectes com el valencià -que defineix com a “llengua pròpia i idioma oficial de la Comunitat Valenciana”, a més de considerar que és la principal senya d’identitat i apostar pel seu caràcter “individualitzat respecte a altres llengües”-, els bous al carrer, la gastronomia, les festes i la seva indumentària tradicional, les bandes de música i el patrimoni material i immaterial, entre d’altres.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un nou intent del partit d’Alberto Fabra per guanyar tants vots com sigui possible per seguir aspirant a una més que complicada victòria en les eleccions autonòmiques del maig, el PP ha ideat una llei amb la qual vol presentar-se com l’únic garant de la identitat valenciana, sabent que l’oposició difícilment hi votarà a favor. També els servirà per carregar contra el que anomenen el “tripartit catalanista”: PSPV-PSOE, Compromís i Esquerra Unida.

Els partits de l’oposició, que ahir ja van qualificar l’avantprojecte presentat pel conseller de Governació, Luis Santamaría, com una “nova ocurrència” del PP per tapar la seva incapacitat “d’oferir” un projecte als valencians, podrien donar l’esquena a aquesta llei, no només perquè se suma als posicionaments acientífics contra la unitat de la llengua, sinó també perquè és un compendi d’elements que ja estan protegits per lleis o decrets de la Generalitat, i per això la norma podria tenir un difícil encaix legislatiu. A més, no comptarà amb cap dotació pressupostària que pugui ajudar a la fi última d’aquesta llei, que, segons el conseller, és “defensar” però sobretot “difondre” les senyes d’identitat.

En l’Observatori de les Senyes d’Identitat -que es crearia amb la llei- hi hauria membres de l’entitat secessionista Real Acadèmia de Cultura Valenciana, i no de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), màxima autoritat en matèria lingüística segons l’Estatut.

stats