Política 23/09/2014

El PP aprofita els equilibris del PSC per erosionar Pedro Sánchez

i
Joan Rusiñol
2 min

MadridLa lluna de mel entre el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, per frenar la consulta catalana comença a fer-se agredolça. Es manté la sintonia formal a l’hora de posar en marxa els mecanismes legals per deixar sense efectes el 9-N, però s’obren serioses escletxes sobre la resposta política que cal donar l’endemà. Per als populars, el suport del PSC a la llei de consultes -però no al 9-N-és un fet “impresentable”. La duresa amb què ahir els dirigents populars feien servir aquesta paraula evidencia un punt i a part en la seva relació política amb el nou líder del PSOE.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Als despatxos del carrer Génova saben que la direcció socialista no farà marxa enrere a l’hora de donar suport a Rajoy per impugnar davant del Tribunal Constitucional la norma aprovada pel Parlament i el decret de convocatòria que se’n derivarà. Ahir mateix, en un article al diari El País, Sánchez ratificava el seu compromís, segellat a la reunió que va mantenir a la Moncloa amb el president del govern espanyol. Els conservadors aprofiten aquesta àncora per colpejar la tercera via federal que proposen els socialistes i que per tenir èxit necessita l’aval dels grans partits estatals.

Aferrant-se al vot dels socialistes catalans divendres passat, la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, va instar Sánchez a “recuperar el seny” i el va acusar d’avalar una llei tot i “saber clarament” que és contrària a la Constitució. Fonts populars van assegurar ahir que aquesta llei busca confondre i amagar el veritable propòsit: la ruptura de la unitat d’Espanya. La número dos del partit va rebutjar la proposta de reforma constitucional que defensa el centreesquerra espanyol, amb un argument que ja va fer servir després del consell de ministres la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría: “Si proposen fer una Constitució a mida per als que la incompleixen, no és l’argument ni més acceptat ni més oportú”. Per ella, aquest escenari hipotètic implicaria anar més enllà de reformar el text constitucional: suposaria plantejar un canvi de model d’Estat. Mentre Madrid espera la publicació de la norma catalana i la proposta de front unionista es va desfent, Cospedal va servir-se del no d’Escòcia per qüestionar l’independentisme català: “Són els últims rupturistes que queden a Europa”.

Díez ho compara amb Euskadi

Com el PP, també UPyD va criticar l’actitud del president de la Generalitat, Artur Mas, i mesures com les mocions dels ajuntaments. Segons el diari Elcomercio.es, en una xerrada a Gijón, Rosa Díez va afirmar: “Si no fos perquè a Euskadi ens mataven, el cas de Catalunya és pitjor”. Ahir, des de Madrid, la líder espanyolista va titllar Mas de “triler” i de fer servir la llei per “generar tensió”. Va afegir que “quan el diàleg substitueix el compliment de les lleis no és diàleg, és xantatge”.

stats