Política 11/05/2014

El PP posa l’independentisme al sac dels populismes anti-UE

Partits com Vox i UPyD també comparteixen la tesi aznarista

i
Joan Rusiñol
3 min
El PP posa l’independentisme al sac dels populismes anti-UE

MadridCom explicar-se la Via Catalana o la demanda majoritària al Parlament de Catalunya a favor del dret a decidir? Resposta: és l’expressió pròpia del populisme que recorre Europa aprofitant-se de la crisi. La tesi que ha elaborat la FAES, el think tank que presideix José María Aznar, comença a fer forat a la campanya del PP per a les eleccions del dia 25 de maig. Altres forces espanyolistes -paradoxalment nascudes al voltant d’un lideratge carismàtic- com UPyD i Vox també s’apunten a aquest argumentari.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“A Espanya, igual que en altres societats meridionals europees, aquesta reacció populista a la crisi ha vingut acompanyada d’un creixement i d’una autoritat a l’esfera pública del vell discurs de la revolució com a negació de la Constitució”, escriu el professor de teoria política Ángel Rivero a Cataluña en claro, l’última publicació de la FAES. És per això que els populars es presenten als comicis com els garants de l’estabilitat i del respecte a la llei i l’ordre constitucional nascut en la Transició. Fora d’aquests límits hi dibuixen un magma d’aires insurreccionals format pel sobiranisme i per una part de l’esquerra espanyola. En un acte electoral ahir a Madrid, l’alcaldessa de la ciutat, Ana Botella, va carregar contra els que s’han dedicat a fer “antipolítica”, entesa com el qüestionament de la democràcia representativa. Un dard a moviments com el 15-M. El president madrileny, Ignacio González, va acusar l’antic govern del PSOE de tenir com aliats Evo Morales i la Veneçuela chavista.

En aquest discurs, però, l’independentisme català hi té un lloc destacat. “És, doncs, el populisme nacionalista el que ha trobat una verdadera oportunitat a la crisi”, continua el professor Rivero. En el mateix document, l’escriptor Miquel Porta Perales diu que el setmanari alemany Der Spiegel va il·lustrar un reportatge sobre el “nou egoisme” que floreix a Europa amb una fotografia de la Diada del 2012.

La presidenta del PP madrileny, Esperanza Aguirre, va demanar a les noves institucions comunitàries que col·laborin amb els estats en la lluita contra “el populisme, el més perniciós dels quals és el nacionalisme excloent, que es basa en el rebuig a l’altre i, fins i tot, en l’odi”. Només així, diu, es podrà continuar amb la construcció d’un espai comú. Posava al mateix sac, sense citar-los, moviments radicalment oposats com el sobiranisme democràtic europeista i l’extrema dreta francesa.

José María Aznar, referent ideològic de l’expresidenta autonòmica, va inaugurar aquest discurs dijous, quan va presentar una conferència del candidat del PP, Miguel Arias Cañete. Es va mostrar “preocupat per l’antieuropeisme, el populisme i les pulsions desintegradores” que “amenacen de paralitzar un projecte polític” en què els espanyols han “dipositat un enorme capital polític”. Arias Cañete va reconèixer que la feina d’unitat interna feta per Aznar al si de la dreta espanyola va frenar l’aparició de partits com el Front Nacional francès.

Entre els seus competidors, el programa electoral del partit de Rosa Díez alerta dels nacionalismes “entossudits a tornar a l’antagonisme entre països”. Vox, la nova marca d’Aleix Vidal-Quadras, també es postula per aturar el “nacionalisme fraccionador, tancat i agressiu”.

La UE frenarà la consulta

Situar el dret a decidir al costat dels que volen menys Europa -malgrat que els aliats britànics del PP en siguin els grans abanderats- permet als conservadors assegurar que Brussel·les farà costat a Madrid. Ignacio González va pronosticar que els partits favorables a l’estat propi, “per molt que cridin”, no trobaran “suports” ni a Espanya ni a Europa a l’hora de promoure la consulta del 9-N. Demà el candidat dels populars a presidir la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, demanarà el vot pel PP a Madrid.

stats