CORRUPCIÓ AL PAÍS VALENCIÀ
Política 26/05/2012

El PP valencià només castigarà els imputats de la Generalitat

El PP valencià només castigarà els alts càrrecs del govern imputats per corrupció. Als diputats no els tocarà. Ahir un d'ells, l'exsecretari general Ricardo Costa, va defensar l'honor del partit davant el jutge.

Salvador Almenar
2 min
Ricardo Costa, exsecretari general del PP valencià i diputat, entrant ahir a declarar al jutjat que instrueix el cas Gürtel.

VALÈNCIAPer què el president valencià, Alberto Fabra, destitueix els càrrecs imputats per corrupció però manté al grup parlamentari una desena de diputats amb causes pendents? Per inversemblant que sembli l'explicació del seu vicepresident, perquè no té "competència" per fer dimitir aquests diputats que han obtingut l'escó amb "la legitimitat de les urnes". En altres paraules, José Ciscar va assenyalar ahir que tots els que són diputats poden estar tranquils davant una hipotètica imputació perquè no rebran pressions per deixar l'escó. Però com que pel que fa als càrrecs de la Generalitat Valenciana Fabra sí que té "capacitat de nomenar i cessar", qualsevol alt càrrec imputat serà destituït immediatament. Una cosa que fins ara ha anat succeint.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ciscar té raó, en part, en la seva explicació. El president no té potestat per fer fora de l'escó un diputat perquè l'acta és personal, però sí que podria forçar la seva dimissió, atès que ell és també el president del partit. De la mateixa manera podria rellevar el seu portaveu parlamentari, Rafael Blasco, implicat en una suposada trama de desviament de fons destinats a la cooperació amb països del Tercer Món.

La permissivitat de Fabra amb el grup parlamentari fa evident que no està al 100% segur de la seva autoritat al partit (el congrés de la setmana passada el va escollir president amb el 81% dels vots). Aplicar la tolerància zero amb la corrupció és moure la cadira a pesos pesants de l'etapa del govern Camps. I si s'enfadessin, li podrien complicar la vida a les Corts.

Fabra ha de manejar una situació delicada en un grup heretat de Francisco Camps i en el qual no està a gust. L'ombra de la corrupció l'assetja malgrat que es vanta que no tolerarà comportaments no exemplars. Tot i això, sap que en el que queda de legislatura ha de conviure amb imputats i, si pot ser, sense fer-los la guitza. Si ho fes, podria trobar-se amb una plantada com la que els zaplanistes van fer a Camps el 2004. No seria necessari que molts diputats s'adscriguessin al mixt. Si tots els imputats pel cas Gürtel i els més estrets col·laboradors de Camps es plantegessin posar contra les cordes Fabra, el president valencià es veuria indefens.

Preguntat per si els càrrecs esquitxats per escàndols de corrupció haurien de dimitir, Ciscar va explicar que "la línia que marca la diferència és la imputació". Tanmateix, va reiterar que, si això es produeix, solament actuarà en els casos en què "té competències", de manera que si els pròxims imputats són Rafael Blasco o Mayte Parra -diverses informacions els relacionen amb delictes-, passaran a engreixar la llista d'imputats emparats perquè tenen escó.

Mentre el vicepresident s'explicava, l'exsecretari general del PP Ricardo Costa prestava declaració com a imputat en la causa que investiga el presumpte finançament il·legal del partit. A la sortida del tribunal valencià Costa es va mostrar "molt satisfet" perquè amb la seva declaració en el cas Gürtel va contribuir "a demostrar la innocència del Partit Popular i que els comptes estan clars, i que, per tant, aquest procés ha d'arxivar-se com més aviat millor".

stats