CANVI DE CICLE
Política 16/04/2014

El PP diu ‘no’ i deixa sense viabilitat la reforma federal que planteja el PSOE

Els populars s’enroquen i es neguen a estudiar al Congrés possibles reformes constitucionals

J. Rusiñol / M. Colomer
3 min

Madrid / BarcelonaEl federalisme és un pas a dos, un ball en què han de participar els grans partits que poden governar l’Estat. Tot i la insistència del PSOE per plantejar aquesta via com l’únic desllorigador possible al procés català, el PP no en vol ni sentir parlar. 24 hores després que el secretari general dels socialistes, Alfredo Pérez Rubalcaba, anunciés que tornaria a presentar una iniciativa parlamentària per estudiar una eventual reforma constitucional, els populars van anticipar el seu cop de porta. Asseguren que no hi ha el consens suficient ni una fita clara i definida. L’estratègia de la Moncloa va per altres camins.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“No és el moment, avui, de crear expectatives”, va sentenciar el vicesecretari general d’Estudis i Programes, Esteban González Pons. És a dir, els conservadors no només s’oposen a l’objectiu últim sinó que ni tan sols estan disposats a crear una comissió al Congrés que analitzi si ha arribat el moment de retocar el pacte constitucional nascut a la Transició. Fonts populars admeten en privat que obrir ara aquest meló, amb l’horitzó federal sobre la taula, acabaria per qüestionar el repartiment de la sobirania a Espanya. Per això, el missatge que ahir van donar anava en la direcció contrària: davant el procés sobiranista, “molta estabilitat i fermesa en els principis i valors” consagrats en el text del 1978. Fins i tot hi va haver una picada d’ullet als seus rivals polítics perquè, passades les eleccions europees, guanyi qui guanyi, uns i altres treballin junts a Brussel·les per defensar interessos compartits.

Amb la vista al 2015

A la seu socialista del carrer Ferraz saben el poc èxit que la proposta tindrà en una legislatura amb majoria absoluta del PP. Ara bé, insisteixen que la seva obligació és mullar-se davant d’un “problema polític” de gran magnitud. Pérez Rubalcaba sap que ara el seu marge de joc és limitat però busca complicitats pensant en el pròxim mandat, per si després dels comicis del 2015 canvia el repartiment d’escons. Sigui o no ell el candidat a la presidència del govern espanyol, queda clar que la línia d’actuació que ha dissenyat no té marxa enrere. És a dir, l’aposta per un federalisme que no inclou el dret a decidir. De fet, ahir el portaveu parlamentari del PSC, Maurici Lucena, va opinar que no és “necessari” que una eventual nova Constitució inclogui el dret de Catalunya a decidir. Tant és així que, malgrat el no dels socialistes a la transferència a la Generalitat de la capacitat de convocar referèndums, Lucena va donar per bona la tesi que la consulta catalana és possible en l’actual marc legal.

El PP denuncia que el plantejament polític del PSOE -federalisme sense dret a decidir-és inviable perquè les posicions dels diversos partits estan massa allunyades. Enfundat en el vestit d’àrbitre, González Pons va subratllar la distància entre les pretensions de l’esquerra i la recentralització d’UPyD. Segons va dir, els socialistes només intenten resoldre les discrepàncies amb el PSC, però va avisar dels perills de quedar-se a les fosques quan es toquen els “ploms” sense saber exactament què s’està fent.

Però el número 2 de la llista del PSOE a l’Europarlament, Ramón Jáuregui, va insistir que ara toca “negociar, pactar i després decidir” i va defensar la conveniència de visualitzar una alternativa a la independència. Mentrestant, el portaveu adjunt d’ERC al Parlament, Oriol Amorós, va restar tota credibilitat a la proposta del PSOE. “A nosaltres ja no ens enreda”, va etzibar Amorós, que va considerar un “menyspreu” que la resposta dels socialistes al clam dels catalans per votar en una consulta sigui una subcomissió al Congrés.

stats