LES FINANCES CATALANES
Política 30/04/2012

El PSC retreu a Mas l'anunci de nous ajustos en funció pública

Els socialistes no volen sentir a parlar de la nova tanda de retallades en la funció pública que va insinuar dissabte el president de la Generalitat, Artur Mas. L'acusen de portar Catalunya al "precipici".

Oriol March
2 min
El PSC retreu a Mas l'anunci de nous ajustos en funció pública

BARCELONA"Que deixi de fer pagar als catalans el que no sap defensar a Madrid". Així de taxativa es va mostrar ahir la secretària de cohesió social del PSC, Eva Granados, davant l'anunci que va fer dissabte el president de la Generalitat, Artur Mas, en la línia que al llarg dels pròxims anys caldria ajustar encara més la plantilla pública. "Ens estan duent al precipici", va assegurar Granados, dirigint els seus atacs al Govern de CiU però també al que encapçala Mariano Rajoy a Madrid.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els socialistes denuncien que a Catalunya hi ha "més retallades que enlloc" i que Mas està conduint els catalans a la cua d'Europa a causa de la seva voluntat de ser "el primer de la classe en ajustaments". Precisament ahir el president de la Generalitat, de visita a Arenys de Mar, es va congratular que la cancellera alemanya, Angela Merkel, s'hagi mostrat partidària d'afluixar les seves receptes austeres i d'engegar un pla de creixement a escala europea. "Celebro que Europa reaccioni i impulsi un pla per créixer, perquè ajuda a donar esperança", va argumentar Mas, que tal com va fer dissabte va enaltir el teixit productiu català com a eina per sortir del sot.

Sortida més "equitativa"

El PSC considera que una nova tanda de retallades al sector públic només serviria per empitjorar-los, i ja fa mesos que malda per defensar que hi ha prou recursos per dur a terme una sortida de la crisi més equitativa. Aquesta va ser una de les línies d'argumentació que els socialistes van expressar en el ple monogràfic sobre les retallades que es va celebrar fa unes setmanes al Parlament, en què van forçar el Govern a augmentar la inversió pública en prop de 1.470 milions d'euros.

L'executiu català, però, va assegurar només una setmana després que no compliria amb les resolucions aprovades en aquest ple monogràfic perquè, segons va explicar el seu portaveu, Francesc Homs, en aquests moments la Generalitat no disposa de recursos suficients per dur-les a terme. "Qualsevol ciutadà de Catalunya sap que aquestes inversions, ara, no es poden fer", va afirmar Homs. Aquell episodi va fer que es comencessin a obrir escletxes entre CiU i el PP, que va ser un dels partits que va donar suport a les resolucions del Parlament. Uns mandats que preveien, entre altres coses, la construcció d'escoles i d'hospitals.

ERC, la principal beneficiada, a priori, pel trencament del guió de pactes que els nacionalistes han anat teixint amb els populars al llarg de la legislatura, també va aixecar ahir la veu contra la política econòmica del Govern. "Cal un gir social", va reclamar el vice secretari general de comunicació i estratègia dels republicans, Oriol Amorós, que també va apostar per deixar de banda les polítiques d'austeritat al mateix temps que posar l'accent en les polítiques de creixement.

ICV busca 50 diputats

En el marc d'una jornada reivindicativa en què desenes de milers de ciutadans es van manifestar contra les retallades del govern espanyol en salut i educació, el secretari general d'ICV, Joan Herrera, va demanar ajuda als diputats del PSC i del PSOE al Congrés dels Diputats per portar al Tribunal Constitucional (TC) els ajustaments en salut de Mariano Rajoy. Calen 50 diputats per fer efectiu el recurs al TC.

"S'estan superant tots els límits i CiU mira cap a una altra banda", va considerar el líder ecosocialista, molt crític amb les mesures que pren al PP des de la Moncloa.

stats