EL FUTUR DE L'ESQUERRA
Política 30/06/2012

El PSC de Navarro s'esquerda

Pere Martí
3 min
LA "POLIFONIA" AL PSC AUGMENTA Els dirigents socialistes Laia Bonet, Albert Aixalà, Montserrat Tura i Miquel Iceta ahir a la primera fila de les Jornades  de la Fundació Rafael Campalans, en què van debatre sobre autogovern, federalisme i dret a decidir. L'exconsellera  va obrir la jornada remarcant que Catalunya "vol i necessita instruments d'Estat".

BARCELONAPere Navarro s'excusa explicant que el PSC és una "polifonia mal afinada", però cada dia té més solistes i fins i tot corals que no segueixen la partitura del carrer Nicaragua. Navarro explica que porta la L de conductor novell, que encara està en pràctiques, però els seus companys de partit, inclosos alguns membres de la direcció, consideren que sis mesos després del congrés que el va escollir primer secretari hi ha coses que, com a mínim, trontollen. L'última enquesta del CEO, que demostra que la majoria de l'electorat socialista no el coneix, ha acabat de disparar les alarmes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Orgànicament, Navarro ha de fer front avui a la creació d'un nou moviment crític, Avancem; al malestar dels dirigents històrics com Marina Geli i Àngel Ros per la petició d'una comissió d'investigació sobre sanitat, i a la sempre descontrolada federació de Barcelona del partit, en què el seu primer secretari, Carles Martí, es permet el luxe de qüestionar l'estratègia política que està seguint Navarro. La federació s'oposa a consensuar amb CiU el pacte fiscal i rebutja frontalment el projecte d'Eurovegas, mentre que la direcció preferia mantenir-se en una posició més ambigua perquè el número 2 del partit, l'alcalde de Cornellà, Antonio Balmón, no veu malament un projecte que podria fer disminuir l'atur a la ciutat que governa. Un altre dirigent de Barcelona, el portaveu socialista a l'Ajuntament, Gabriel Colomé, va assegurar dijous que el partit està en "encefalograma pla".

També la constitució d'Avancem va ser motiu de polèmica ahir mateix quan Navarro va assegurar que era un "encàrrec" de la direcció del partit, i va fer una convocatòria de premsa per comunicar que "inaugurava" avui al matí la constitució d'aquest moviment, cosa que va ser rebutjada pels organitzadors, que van fer públic el seu "malestar" perquè el primer secretari es limitarà a fer una "salutació" com a convidat, igual que Joan Ridao, d'ERC; Joan Herrera, d'ICV, i Jordi Miralles, d'EUiA, entre d'altres.

Tot això passa després que dijous l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, rebutgés públicament la petició de crear una comissió d'investigació sobre sanitat, com ha fet la direcció del PSC, i que ja va provocar les queixes de l'exconsellera Marina Geli a l'executiva de dilluns, queixes que Navarro ahir seguia negant mentre feia una crida a acatar els acords de l'executiva. La decisió de crear una comissió d'investigació es va prendre després que el grup parlamentari del PSC hagués acordat demanar una compareixença per explicar la gestió de sanitat del tripartit, però la direcció va optar per la comissió d'investigació per visualitzar un enduriment de l'oposició, encara que això pugui provocar problemes a Marina Geli o a l'exalcalde de Reus, Lluís Miquel Pérez.

Tura vol instruments d'estat

Les discrepàncies també comencen a ser ideològiques, perquè cada cop hi ha més dirigents que reclamen un discurs més obertament catalanista, que es desacomplexi amb el tema del pacte fiscal i assumeixi debats com el dret a decidir, com va fer ahir la Fundació Rafael Campalans, que dirigeix Miquel Iceta, en unes jornades que Pere Navarro es va negar a inaugurar, molest per la seva convocatòria.

Finalment les va inaugurar Montserrat Tura, una de les seves rivals directes a les primàries, que va dir sense embuts que Catalunya "vol i necessita instruments d'estat". En canvi, a la mateixa hora, a Catalunya Ràdio Navarro insistia en el seu discurs de la por, davant una possible Catalunya independent, i assegurava que seria "més pobra". Només va faltar que Iceta clogués les jornades d'ahir remarcant que al Parlament ja hi ha majoria suficient (CiU, ERC i ICV-EUiA) per convocar una consulta sobiranista, perquè la "polifonia mal afinada" de la qual parlava Navarro s'acabi convertint en una olla de grills.

stats