EL NOU FINANÇAMENT
Política 25/05/2012

PSC i PP fan front comú contra Mas

Pere Martí
3 min
UNA REUNIÓ DE 15 MINUTS
 Pere Navarro i Alícia Sánchez Camacho van escenificar ahir al Parlament la seva sintonia en el consens pel no finançament.

BARCELONAVa ser una reunió de poc més d'un quart d'hora, però ja n'hi va haver prou per fer arribar a Artur Mas el missatge: si el pacte fiscal creua les línies vermelles constitucionals, el PSC i el PP es despenjaran i el faran inviable. En un quart d'hora no hi ha temps per analitzar propostes de pacte fiscal ni per pactar estratègies. Només dóna per fer una foto. Pere Navarro i Alícia Sánchez-Camacho ja havien fet la reunió important un mes abans i en secret, segons ha pogut saber l'ARA de fonts de l'executiva socialista. Aquella va ser més llarga i profitosa. Era quan el PSC se sentia rebutjat per CiU, ofegat políticament i fora de qualsevol focus mediàtic.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els dos líders van pactar una estratègia per no deixar CiU "al centre de l'escenari" en el tema del pacte fiscal i evitar que ERC guanyés protagonisme. Mas havia optat per començar les converses pel pacte fiscal amb Oriol Junqueras, cosa que va irritar molt els socialistes, que ho van considerar un menyspreu en tant que són el principal partit de l'oposició.

Tot i que al Parlament hi ha majoria suficient per aprovar un pacte fiscal equivalent al concert econòmic, que és la que integren CiU, ERC i ICV, també és cert que qualsevol modificació del sistema de finançament que vulgui prosperar dins el marc legal vigent necessita el suport del PP i el PSOE a Madrid. Aquesta és l'arma amb què juguen el PSC i el PP català, que se saben imprescindibles, a menys que CiU opti per la via rupturista, cosa que Artur Mas sembla que per ara ha deixat aparcada, i prefereix explorar la via del pacte.

El president de la Generalitat no ha abandonat la idea de crear una hisenda pròpia si fracassa el pacte fiscal i ja hi ha un grup d'especialistes del Govern treballant-hi per si les coses es torcen. Però, mentrestant, també està negociant amb el PSC i el PP un possible acord unitari a Catalunya pel pacte fiscal, amb el suport de Josep Antoni Duran i Lleida, que fa de pont amb Madrid. Aquestes negociacions s'estan fent en l'àmbit tècnic, i la setmana passada ja es va reunir una delegació de tècnics del Govern amb una delegació socialista, tal com va avançar aquest diari dimecres.

Les converses amb el PSC estan més avançades perquè ja hi ha un principi d'acord sobre el fet que el gruix del model fiscal català ha d'estar fora del règim comú de la Lofca, tot i que hi hauria de figurar com a règim específic, com hi són els concerts basc i navarrès, i el règim canari, el de Ceuta i el de Melilla. Però no hi ha acord en la clau de la caixa, perquè el PSC rebutja una agència tributària pròpia i la vol consorciada. Les converses amb el PP encara estan pitjor perquè els populars no accepten sortir del règim comú de la Lofca i plantegen una simple evolució del model actual, amb un increment d'ingressos que s'acosti a les comunitats de règim foral.

Després de la breu reunió ahir al Parlament, pactada el dia abans a la tarda entre la líder del PP i Jaume Collboni, tant Navarro com Sánchez-Camacho van instar Mas a consensuar el pacte fiscal i arribar a un acord ampli al Parlament.

El primer secretari del PSC no va precisar en quins punts coincideix amb el PP i es va excusar en el fet que no havia llegit la proposta, i la líder popular va admetre que el govern de Mariano Rajoy no vol sentir a parlar de pacte fiscal fins que passi la crisi econòmica. Tot i així, va demanar a Mas que no posi "línies vermelles" que impedeixin un acord en la cimera de dimecres.

La via de l'article 150.1

Per intentar aconseguir aquest consens, a hores d'ara molt llunyà, el Govern planteja una proposta, basada en un informe de l'Institut d'Estudis Autonòmics que permet assolir el pacte fiscal dins l'actual marc legal, si hi hagués voluntat política del govern espanyol. La proposta inclou l'aprovació d'una llei de cessió de tributs a través de l'article 150.1 de la Constitució, i deixar la fixació de la quota de retorn o de solidaritat per a la Lofca, com a excepció singularitzada.

stats