Debat parlamentari
Política 25/04/2014

El PSC mou fitxa per la llei electoral però manté els esculls

Marc Colomer
2 min

BarcelonaMentre l’atenció mediàtica se centrava en l’enèsima crisi interna del PSC, el partit va sorprendre ahir a la tarda i va sacsejar el debat sobre el nou sistema electoral de Catalunya. Els socialistes catalans van posar damunt la taula de la ponència parlamentària que ho estudia una proposta de model similar a l’alemany, que recupera el doble vot, planteja l’elecció directa i uninominal dels 58 diputats de districte més votats i proposa la divisió del país en set demarcacions -no pas circumscripcions- per elegir amb un recompte nacional únic els diputats de la llista de partit. Els 19 restants, fins als 135 diputats, servirien per compensar de manera variable les candidatures infrarepresentades. La proposta la va fer arribar ahir el PSC a la resta dels grups polítics i al president de la Generalitat, Artur Mas.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una conversa informal amb periodistes, el dirigent del PSC Miquel Iceta va defensar que la seva proposta és l’única que s’ha fet fins ara que millora sensiblement la proporcionalitat de l’actual sistema, a la vegada que aproxima l’elector a l’elegit, garanteix mecanismes d’equilibri territorial i ofereix un funcionament senzill per a l’elector. La proposta estableix que els partits haurien d’assignar diputats als territoris en funció del pes percentual que hi obtingués cada candidatura.

Però la proposta no la comparteixen, d’entrada, CiU i ERC, que, si bé reconeixien l’aportació del PSC, feien notar que, de fet, els socialistes mantenen els dos principals esculls que fan inviable un acord que requereix el suport de dos terços del Parlament. Quins són aquests esculls? Que el PSC vol un únic recompte a nivell nacional que deixa el territori sense diputats preassignats en benefici de les zones amb concentració demogràfica i que Girona, Tarragona i Lleida perdrien entre sis i vuit diputats.

Els socialistes s’esforçaven ahir a argumentar que la seva no és una proposta de partit, sinó un intent de síntesi de les voluntats expressades per tots els grups en la ponència. Però no perden de vista que l’acord “és difícil”, també amb aquest moviment. La proposta s’analitzarà la setmana que ve en una trobada multilateral dels grups parlamentaris.

stats