CONGRÉS SOCIALISTA
Política 22/07/2014

El PSC tindrà més pes al PSOE

Iceta es reuneix amb Mas per demanar-li que dialogui i pacti amb Rajoy per evitar el xoc de trens

Sara González
3 min
EL NOU NUCLI DUR COMENÇA A CAMINAR
 Assumpta Escarp, Àngel Ros, Miquel Iceta, Núria Parlon i Antonio Balmón, el nou nucli dur del PSC, es van reunir ahir  per primera vegada amb la renovada direcció. La reforma federal de la Constitució, com afrontar la tardor del 9-N i  el repte de les municipals van ser algunes de les qüestions que es van posar sobre la taula.

BarcelonaEl nou líder del PSOE, Pedro Sánchez, vol “una presència forta del PSC” a la seva direcció. Així ho va comunicar al primer secretari, Miquel Iceta, dissabte passat, just abans de l’inici del congrés dels socialistes catalans. L’objectiu és doble: mantenir la pulsió federalista dins del partit perquè ningú oblidi que l’immobilisme no pot ser una opció davant el repte sobiranista, però també lligar curt el PSC per evitar que el seu posicionament acabi simpatitzant amb el full de ruta de les formacions que defensen el 9-N.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Carme Chacón, Pere Navarro i Núria Marín. Aquests són els tres noms que, tal com va avançar l’ARA diumenge passat, són sobre la taula per ser a la direcció del PSOE. La primera podria entrar-hi directament de la mà de Sánchez, mentre que l’ex primer secretari -una figura que Sánchez ha lloat especialment com a impulsor de la proposta federal- i l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat es perfilen per ser els representants del PSC a Ferraz. Aquesta és una de les qüestions que els dos líders socialistes tractaran en una reunió divendres, just abans de l’inici del congrés del PSOE en el qual es farà pública la composició de la tripulació de Sánchez.

Malgrat les persones d’enllaç que siguin designades, Iceta s’encarregarà de mantenir un diàleg directe i fluid amb el líder del PSOE a través del comitè de coordinació que es va crear en l’etapa de Navarro i Alfredo Pérez Rubalcaba.

Granada, línia vermella

El mateix dia que Rubalcaba es va acomiadar de la direcció sortint, Sánchez ja va començar els contactes amb els barons per confeccionar el seu equip. Per ara ha transcendit que el president asturià, Javier Fernández, o l’exlehendakari Patxi López podrien presidir el PSOE. Resoldre el trencaclosques no li resultarà fàcil. Sobretot perquè vol fer una executiva més reduïda, i això implicarà renunciar als típics equilibris territorials. Amb tot, es dóna per fet també un paper rellevant de la federació d’Andalusia. Això sí, Sánchez, conscient que el conflicte territorial entre Catalunya i Espanya no serà passatger, vol garantir-se un equip que avali el document de Granada per impulsar una reforma federal de la Constitució.

I és que sap que, en aquesta qüestió, el PSC no donarà treva. “El document de Granada és el punt de partida”, assegura un dels homes forts de la nova direcció d’Iceta. Una de les prioritats del nou equip d’Iceta és que el PSOE segueixi representant un posicionament intermedi entre l’immobilisme del PP i l’independentisme, una actitud que consideren clau per no sortir més perjudicats d’un procés sobiranista que després de l’estiu estarà en plena efervescència pel 9-N. A la vegada, Sánchez és conscient que la seva gestió serà valorada, en part, per la seva capacitat de controlar que els socis catalans no es moguin dels paràmetres fixats per Ferraz i de fer que la discrepància sobre la consulta no vagi més enllà i quedi en una simple anècdota.

Fil directe amb el president

En el seu primer dia hàbil com a primer secretari, Iceta va reunir-se per dinar durant una hora i mitja amb Artur Mas. Una trobada “cordial”, apunten fonts de Presidència i del PSC, que va servir per constatar les distàncies sobre el full de ruta del 9-N. El líder socialista va traslladar al president de la Generalitat la seva “preocupació per la falta de diàleg” entre els governs català i espanyol. Abans de la reunió, Iceta va assegurar públicament que només els dos presidents “poden evitar el xoc de trens” assumint la seva “responsabilitat política” de forjar un acord.

Sense referir-se directament a la consulta, Mas va demanar al PSC, poc després del dinar, que en els temes centrals de país hi hagi “consens” i “entesa bàsica”, com a mínim, “mentre durin les dificultats actuals, que són especialment punyents”. Un difícil equilibri tenint en compte que a mesura que s’acosti el 9-N les diferències seran cada cop més palpables.

stats