REFORMA DE LA CONSTITUCIÓ
Política 26/11/2014

El PSOE rectifica Zapatero i el PP hi veu la pressió de Podem

Els populars creuen que Sánchez pateix “la síndrome de la cueta”

i
Joan Rusiñol
3 min

MadridEn una conversa informal amb periodistes, Javier Arenas, del PP, afirmava que el PSOE rectificava l’única bona decisió presa per José Luis Rodríguez Zapatero. Parlava de la reforma exprés de la Constitució del 2011 per sacralitzar-hi l’estabilitat pressupostària i el pagament dels interessos del deute. El nou líder dels socialistes, Pedro Sánchez, va ordenar ahir als seus diputats donar suport a una proposta de l’Esquerra Plural (IU-ICV-CHA) i del grup mixt per derogar aquella mesura i garantir que es prioritzi el finançament dels serveis públics. El secretari general del partit admet que la manera com es va gestionar la reforma de l’article 135, ara fa tres anys, va ser un “error”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La votació al Congrés va servir a Sánchez per intentar marcar distàncies amb la part més incòmode de l’herència dels últims executius socialistes. La política econòmica de Zapatero des del 2010, quan va fer un gir radical per satisfer Brussel·les i evitar el rescat financer, va suposar una ruptura amb el relat que havia escrit fins aleshores. Bona part del seu electorat no ho va compartir i la legislatura va acabar abans d’hora i amb una majoria absoluta de Mariano Rajoy. Ahir, en canvi, el líder del PSOE va reivindicar, al costat de María Teresa Fernández de la Vega, el llegat de l’expresident pel que fa a igualtat i polítiques contra la violència de gènere.

Amb aquesta esmena, l’equip dirigent de Ferraz va traçar un espai propi, esquivant la pinça amb els conservadors però allunyant-se de les tesis de Podem i Esquerra Unida. Sánchez va assegurar que no pretenia derogar l’article 135 -que ell mateix va votar i defensar aleshores- i que continua avalant els principis que s’hi van incloure el 2011. Fa, però, autocrítica en dos sentits: lamenta que aquells canvis s’aprovessin sense debat ciutadà i sense sotmetre’s a referèndum, i admet que han servit de pretext al PP per “desmantellar” els serveis públics. Per això aposta ara per “blindar-ne” el finançament.

Principis o tàctica electoral?

Els vots del grup popular van impedir que la proposició tirés endavant i superés el seu primer tràmit parlamentari, la presa en consideració per part de la cambra baixa. El PP va aprofitar el debat per furgar en els suposats vaivens de la nova direcció del Partit Socialista. El govern espanyol tampoc va escatimar retrets.

El ministre d’Economia, Luis de Guindos, va demanar “seriositat” a l’oposició i va subratllar que l’acord Zapatero-Rajoy forma part d’un compromís d’abast europeu. La vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría va titllar de “populista” un gest que, assegura, debilitaria la confiança en l’economia espanyola. Al ple del Congrés, el diputat Rafael Hernando va anar més enllà i va donar per fet que, tot plegat, només s’explica per l’auge de Podem a les enquestes. “Pateixen la síndrome de la cueta” els va dir, en referència a Pablo Iglesias. Els socialistes, però, afirmen que només estan intentant “recuperar la credibilitat perduda” per tornar a ocupar un espai central des de posicions conegudes.

L’esquerra va celebrar el gir però amb recels. Alberto Garzón, d’IU, es va preguntar si responia a “una qüestió de principis” o bé era “ tàctica electoral”. Joan Tardà, d’ERC, es va preguntar de quina manera es “repararà el dany causat” durant aquest temps pel pacte entre populars i socialistes. No van ser els únics a qui va grinyolar un pas tan decisiu simbòlicament. El PNB només s’ho explica perquè els socialistes, mirant pel “retrovisor o pel parabrisa”, hi veuen passar Podem. CiU, que es va abstenir, va demanar tornar a la redacció original de l’article de la Constitució i va remarcar, també, el canvi d’opinió, “de la nit al dia”, de Pedro Sánchez.

Tota aquesta situació, com ja va passar amb el sentit del vot al president europeu Jean-Claude Juncker, ha generat polèmica interna a les files socialistes. Alguns exministres van censurar l’autocrítica perquè creuen que Zapatero va triar el camí adequat. Per intentar controlar la polèmica, abans de fer pública la decisió, Sánchez havia trucat a l’expresident del govern espanyol per informar-lo.

stats