CRISI A LA FECAC
Política 10/10/2013

El Parlament es va desentendre del cas García Prieto

La cambra va aprovar el 2010 instar Antifrau a investigar el cas, però no va traslladar la petició

Marc Colomer
2 min
Ernest Benach, president del Parlament fins al 2010, i De Gispert, que el va rellevar.

Barcelona.El cas de les suposades irregularitats de l'expresident de la Federació d'Entitats Culturals Andaluses de Catalunya (FECAC), Francisco García Prieto, va arribar al Parlament el 2010. La comissió de peticions del Parlament va aprovar el 28 de setembre d'aquell any -a instàncies d'una de les entitats de firaires més combativa contra García Prieto, liderada llavors per Isabel Noves- demanar a l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) que investigués la situació jurídica de la FECAC i el " modus operandi i vivendi " del llavors president de l'entitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La petició parlava de "preus abusius" i de pràctiques "il·legals monopolístiques" de García Prieto a la Fira d'Abril, justament les mateixes sospites que n'han forçat la dimissió 27 anys després i que ha portat un grup de dirigents provisionals a preparar una denúncia a la fiscalia. Però el Parlament no va traslladar mai la petició d'investigació a l'Oficina Antifrau, segons fonts de la mateixa OAC.

El cas és que dies després de la decisió de la comissió parlamentària, el 5 d'octubre del 2010, el president de la Generalitat, llavors José Montilla, va convocar les eleccions i va dissoldre la cambra legislativa. Segons les fonts del Parlament consultades per l'ARA, amb el canvi de la vuitena a la novena legislatura, la tramitació de la iniciativa parlamentària va decaure, i no es va materialitzar la petició.

De fet, un any després, el 5 d'octubre del 2011, segons es desprèn d'un escrit oficial de la cambra catalana a què ha tingut accés l'ARA, la comissió de peticions va tancar l'expedient iniciat a les acaballes de la vuitena legislatura amb un acord per comunicar a l'entitat de firaires que havia fet la petició que, "donada l'existència de diversos procediments judicials sobre aquest assumpte", podia "plantejar les seves demandes directament a la justícia i dirigir-se també, i si ho creu convenient, a l'Oficina Antifrau de Catalunya". I tema tancat, si més no pel que fa al Parlament.

El fet que la cambra no traslladés cap petició formal a Antifrau perquè investigués els negocis de Francisco García Prieto va fer que la petició quedés "en via morta", indicaven ahir fonts de l'OAC. D'aquesta versió se'n desprèn que els firaires que havien fet la reclamació tampoc haurien traslladat la denúncia directament a l'OAC, com va recomanar la comissió de peticions del Parlament.

Ja el setembre del 2010, el grup parlamentari d'ERC, llavors part del Govern tripartit, va considerar després de l'anàlisi de la documentació remesa per l'entitat de firaires crítica amb García Prieto que els indicis de "possibles irregularitats" recomanaven una "actuació judicial" global, que consideraven que havia de liderar Antifrau.

Estrena fallida

La sessió de la comissió parlamentària de peticions del 28 de setembre del 2010 va ser l'última de la vuitena legislatura. Casualment, va ser aquella petició la primera que implicava elevar una demanda ciutadana a l'OAC. Però no va arribar mai a port. Ara, però, la batalla interna a la FECAC i les sospites al voltant de la gestió de l'expresident de l'entitat l'han tornat a situar en l'agenda amb més força que mai.

stats