ALTERNATIVA D'ESQUERRES
Política 24/06/2012

Pere Navarro: "In the fiscal pact Mas must choose: PSC or Esquerra"

Votació "Si el PSC és a l'acord del pacte fiscal votarem el mateix al Parlament i al Congrés. Està clar" Opció "Amb ERC i ICV, sumada d'ofici a CiU, Mas tria xoc de trens i no negociar" Clau de la caixa "Per a nosaltres ho és el consorci de l'Agència Tributària"

Ferran Casas / Pere Martí
5 min

TERRASSAPere Navarro assegura que se sent còmode al capdavant del PSC, però admet que l'escenari no és fàcil. Ni per a ell ni per a cap altre dirigent "no alternatiu". Conviu amb una certa dicotomia -clàssica del socialisme- al seu despatx a Terrassa. A la zona noble, on rep l'ARA, fotos firmades pel rei i el príncep, i un escriptori buit, de museu. A la part de darrere, a la rebotiga, el despatx de veritat amb un cartell de l'avinguda de la República. Ara toca rebotiga.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fa sis mesos que és primer secretari i el PSC no remunta. Preocupat?

Les enquestes diuen que les polítiques de CiU i el PP són un fracàs i ells baixen. Però la gent encara ens responsabilitza d'una part de la crisi. Hi ha una tendència a pujar, però hem de treballar més perquè la gent ens percebi com a alternativa. Per a la gent, encara som part del problema.

Les enquestes sí que són bones per a ICV, que es presenta com Syriza enfront d'un PSC que seria el Pasok.

És curiós. De l'anterior govern em sento especialment satisfet de la gestió dels consellers socialistes. Els partits minoritaris haurien d'assumir responsabilitats pels errors. També és veritat que en el món en què vivim, les posicions es radicalitzen. Però només hi ha dos grans models, el de la dreta, CiU i PP, i el de l'esquerra, el PSC. Quan algú està malalt -i ara Europa, Espanya i també Catalunya ho estan- la gent té tendència a passar del metge tradicional i provar el curandero.

¿Avancem, que promou Joan Ignasi Elena i es presenta dissabte que ve, és una solució de curandero?

No. El PSC és plural, aspira a ser majoritari i hi ha d'haver opinions diferents. A CiU passa també. Avancem és positiu, tot i que s'ha explicat malament. Apareix com a crític, però la persona que l'impulsa és a la direcció i té la missió de promoure una Aliança Catalana de Progrés. Jo seré a l'acte de presentació.

¿La unitat es plasmarà en un sol candidat a les primàries?

Hem proposat primàries ciutadanes i té avantatges i riscos. Seria desitjable que hi hagués més d'un candidat, perquè fa que el partit es mobilitzi, que tot sigui més transparent, i això dóna credibilitat i confiança.

Però es presentarà, no?

Primer hem de fer el reglament i després decidirem. Donar per fet que perquè tens un càrrec t'has de presentar és fer política-ficció.

En el congrés es va acordar negociar un nou model de relacions amb el PSOE abans de l'estiu.

Ho estem treballant... Espero que entre el juliol i el setembre en tinguem resultats. Ens donem un marge ampli. Ho tindrem, perquè les reunions van bé. Amb ells parlem d'això i del pacte fiscal. I ara té prioritat el pacte fiscal. A vegades s'ha transmès que els "consultem" abans les coses, però el paper que vam presentar es va fer el matí de la cimera, i el PSOE el va rebre després dels partits catalans. Parlem amb ells perquè volem que sàpiguen que Catalunya vol un nou sistema de finançament, i volem que ho comparteixin.

¿Si hi ha acord amb CiU, votaran el mateix a Catalunya que a Madrid?

Sí, si formem part de l'acord votarem el mateix al Parlament que al Congrés. Està clar. L'acord ha de ser prou obert com perquè Mas pugui negociar a Madrid. Ens va sorprendre que els altres llegien el seu propi llibre, ningú s'havia mogut. ICV fa el que diu CiU. CiU el que diu ERC. I Mas ha de triar perquè Junqueras no vol acord, vol el xoc de trens. Ha de triar: PSC o ERC.

¿Un acord amb el PSC garanteix l'èxit a Madrid?

Garanteix que una àmplia base del poble de Catalunya estigui en aquest acord. I això dóna més força. Si Mas tria el xoc de trens, amb ERC i ICV, que sembla que s'hi suma d'ofici, tria no negociar. Rajoy li diu que no, torna aquí i, com diu ell, obrim un camí incert. En els moments en què vivim, em sembla molt fort. Un president ha de liderar i dir cap a on hem d'anar.

Però amb el PSC què s'hi guanya?

Fa més forta la proposta de pacte fiscal. Si ICV deixa de fer el satèl·lit i s'hi suma, ERC replanteja la seva posició i el PP s'hi suma, imagineu-vos. El PP és desitjable que estigui a l'acord, però no és imprescindible.

L'escull és l'Agència Tributària?

Són diferències de matís. Nosaltres defensem una Agència Catalana que tingui el protagonisme en la recaptació, amb presidència catalana però amb presència de l'Estat.

El matís és important. De clau de la caixa només n'hi ha una.

Per a nosaltres el consorci de l'Agència Tributària és tenir la clau de la caixa.

¿No se sent sol ara que UGT i CCOO defensen el concert econòmic?

Jo em vaig reunir amb els dos secretari generals i la posició que tenien era més pròxima al PSC de la que ha sortit després de la reunió de la UGT amb Oriol Junqueras. Són lliures d'opinar el que vulguin, però ara han d'estar molt concentrats en les retallades en el sector públic i en les repercussions de la reforma laboral. Donar consignes als partits queda fora de les seves competències.

El PSC, com ICV, condiciona el pacte fiscal al social. ¿Fins on estan disposats a arribar?

La proposta de pacte social no se la va inventar ICV, sinó el PSC.

Se'l veu molt crític amb ICV...

És que sembla que siguin ells qui ho posen de condició! Nosaltres n'hem parlat sempre. Catalunya pateix un dèficit social, no només fiscal. Mas diu que hem de ser com Massachusetts i jo n'estic encantat, però Boston va fer en el seu dia el contrari del que fa avui ell. Van potenciar l'ensenyament, la recerca i la innovació, i el resultat és l'excel·lència actual.

És compatible amb Eurovegas?

Sempre hem dit que el model Eurovegas no és el nostre. Si ve algú aquí i diu que vol invertir molts milions i crear molts llocs de treball, volem saber què proposa exactament i en quines condicions. I en tercer lloc, en cap cas Eurovegas pot ser una illa legal. No pot ser un lloc on es faci una reforma laboral pitjor que la que ja tenim. Hi ha grups catalans que en les mateixes condicions estarien disposats a invertir.

Com el terrassenc Cirsa...

No cal concretar, però estem discriminant grups locals. Potser amb les mateixes condicions grups d'aquí poden fer una inversió similar.

¿Els alcaldes del PSC del Baix Llobregat pensen el mateix?

Sí. És veritat que hi ha un atur dramàtic. Jo comprenc que un alcalde pugui dir que no li sembli bé però ho vegi com una oportunitat perquè la seva gent pugui treballar.

El PSC troba el to al Parlament?

No és fàcil. La situació econòmica és tan greu que la gent el que vol és que els partits grans ens entenguem. D'aquí la mà estesa, encara que ens van acusar de fluixos. Però quan marquem perfil ens diuen que no ens barallem. Joaquim Nadal i Miquel Iceta actuen d'acord amb la direcció, com en la petició de comissió d'investigació de sanitat.

Han demanat dues comissions d'investigació en un mes. Estan endurint l'oposició?

La gent necessita saber que no hi ha ombres en cap qüestió que tingui a veure amb diners públics. Per això demanem la comissió d'investigació sobre institucions financeres que han rebut ajuts públics. Potser persones del nostre partit hauran de comparèixer, però hi estem d'acord. I en el tema de la sanitat igual. Volem donar exemple i que no es fugi d'estudi com amb el cas Palau.

La setmana passada va fer un any que va ser investit alcalde de Terrassa. Acabarà la legislatura?

La idea és que sí, però hi ha altres possibilitats. És un moment difícil per fer previsions.

stats