Política 10/06/2012

Fèlix Alonso: "Podríem haver abaixat l'IBI; vam actualitzar el cadastre"

Daniel Revenga
2 min
"Podríem haver abaixat l'IBI; vam actualitzar el cadastre"

ALTAFULLAPressupost: 6,9 milions d'euros

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Iniciativa:

  1. L'alcalde, Fèlix Alonso, va apostar per fer una revisió del cadastre abans del que tocava. Això ha fet que es reduís un 35% global el valor dels habitatges d'Altafulla, fet que ha permès una rebaixa de l'IBI d'un 18% que s'aplicarà l'any que ve.

Per contribuir a pal·liar els efectes de la crisi sobre els seus veïns, a Altafulla -4.776 habitants- han optat per avançar-se i solucionar un problema que, tard o d'hora, afectarà tots els municipis: la sobredimensió dels valors cadastrals que va provocar la bombolla immobiliària i l'encariment de l'IBI que això provoca. L'última revisió d'aquest índex va ser l'any 2006, tot just abans de l'esclat de la bombolla en què va basar-se el creixement de l'economia espanyola durant anys, i això va fer que els valors cadastrals dels immobles que es van fixar fossin molt alts, i així es van convertir en una dura càrrega per als propietaris, especialment des que va començar la crisi.

Per això, l'Ajuntament va fer un pas endavant i va sol·licitar que s'avancés la pròxima revisió dels valors cadastrals. L'alcalde, Fèlix Alonso (Alternativa Altafulla - EUiA - EPM), explica: "La mobilització dels veïns ens va fer veure que hi havíem de fer alguna cosa. Tots els partits hi vam estar d'acord i després de molt batallar hem aconseguit que la Direcció General del Cadastre ens fes cas". El resultat final és un 35% de reducció de l'import global que representen els immobles del municipi, que permet una rebaixa de l'IBI d'un 18% de mitjana efectiva l'any que ve. Un fet insòlit davant la tendència generalitzada dels consistoris a apujar aquest impost per sanejar uns comptes municipals molt castigats.

La maniobra, però, té un dany col·lateral: la baixada dels ingressos de l'Ajuntament, en un moment en què les altres fonts de finançament municipals van molt a la baixa. Els impostos per activitats econòmiques, per exemple, han passat de representar un milió d'euros el 2007 a 46.000 euros el 2012. Una dada que, per si sola, ho explica tot.

"El sacrifici val la pena"

Alonso, però, creu que val la pena fer aquest sacrifici: "Hauríem pogut simplement abaixar l'IBI, que és més senzill, però amb aquesta actualització hem anat a l'arrel del problema. Pensem que facilitem la vida dels veïns, però, a més, ara ja sabem la situació que tindrem els pròxims anys, no ens trobarem amb cap sorpresa. I això ens dóna tranquil·litat per planificar a llarg termini". El consistori ja té assumit que haurà de rebaixar el seu pressupost en uns 300.000 euros, però el batlle defensa que es continuaran fent inversions, això sí, prioritzant les que siguin "socialment rendibles". Una declaració de principis que és la norma en molts alcaldes.

stats