NOVA FORMACIÓ
Política 14/10/2013

Procés Constituent busca la maduresa política

El partit de Forcades aplega 5.000 persones i es vol consolidar per sumar amb ICV i la CUP el 2016

Roger Tugas
3 min

Barcelona" ¡Huele a azufre! ", es va exclamar Albert Díez, professor de Badia del Vallès, emulant el difunt president veneçolà Hugo Chávez, a l'inici de la seva intervenció en l'acte central de Procés Constituent (PC) a les Fonts de Montjuïc. Dissabte, s'hi havien concentrat 300 ultradretans i, l'endemà, canvi radical de protagonistes: més de 5.000 persones s'hi congregaven ahir per escoltar discursos independentistes i anticapitalistes de la formació impulsada per Arcadi Oliveres i Teresa Forcades. Un projecte constituït fa tot just mig any i que en aquest temps ha pogut crear 90 assemblees locals i sumar 45.000 adhesions. Però tot el que puja pot baixar, i això Forcades ho sap. Per evitar que PC esdevingui un suflé, la monja benedictina va situar com a principals deures madurar, consolidar-se i créixer. Només així podran plantar-se al 2016 -quan situen les pròximes eleccions catalanes- en condicions de plantejar una coalició que aspiri a guanyar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La sensació d'eufòria per l'èxit de convocatòria era evident. Però els discursos van arribar també carregats de prudència i de crides a edificar un projecte robust. Forcades va receptar que es potenciï "la diversitat" interna, sobretot en l'eix nacional. "Sabem que no pensem igual, és la nostra riquesa", va admetre, ja que dins de la formació "hi ha nacionalistes de tota la vida i qui veu la independència com una forma de canvi social". Una pluralitat, va admetre, que ja ha provocat tensions. D'altra banda, va instar a organitzar-se "internament de manera coherent" amb la societat que volen, amb "democràcia interna".

Tasques imprescindibles per evitar que la gran acceptació que ha tingut PC en la majoria d'actes que ha fet siguin una flor d'estiu. I és que el repte que es plantegen no és minúscul, segons Oliveres: "Volem un sistema econòmic, polític i social completament diferent". ¿I com volen aconseguir-ho? "Si obtenim una majoria al Parlament, el dissoldrem i convocarem una assemblea constituent", va explicar Forcades. ¿I com s'assolirà la majoria? "Amb una llista en la qual participin tots els indignats, grups socials i partits que hi hem convidat", segons Oliveres.

A diferència de les primeres presentacions, ahir ningú va citar partits en concret. És, però, amb ICV-EUiA i la CUP amb qui es volen coalitzar el 2016. Tot i això, per evitar crear recels massa aviat -sobretot amb l'esquerra independentista-, prioritzen ara consolidar PC i donar-hi cos abans de parlar de tu a tu amb aquests partits. "No és una iniciativa contra cap altra, ni impulsa un procés, sinó que s'afegeix a d'altres que fa temps que treballen", va explicar Forcades com a reconeixement a qui fa temps que habita en el mateix espai sobiranista i anticapitalista i amb qui més endavant es voldrà entendre electoralment.

I, tant per organitzar-se internament com per seguir difonent el seu discurs, Forcades va presentar al final de l'acte el que serà la primera campanya de PC, amb el lema "Construïm la República Catalana del 99%", en referència al teòric 1% de la població que controla el poder. Així intentaran convèncer persones i organitzacions socials i polítiques de la necessitat d'organitzar-se conjuntament per liderar el procés d'edificació de l'estat català. "Amb la crisi, o guanyem o ens guanyen per als pròxims 50 anys", va etzibar el sociòleg Josep Maria Antentas, i l'activista Esther Vivas hi va insistir: "El canvi social i polític tan sols serà possible si som conscients que som majoria i convertim aquesta majoria social en política".

En l'acte hi van intervenir també el sociòleg i ideòleg de l'esquerra Vicenç Navarro, el pallasso Tortell Poltrona i els músics Gerard Quintana i Lídia Pujol, entre d'altres.

stats