DRET A DECIDIR
Política 22/01/2014

Rajoy desembarca a Barcelona per garantir el veto a la consulta

Els populars es venen com l'únic partit útil contra el sobiranisme

Marc Colomer
2 min
Rajoy, en una imatge d'aquest dimarts / EFE

Barcelona.Desembarcament en tota regla de la plana major del govern espanyol i del PP aquest cap de setmana a Barcelona per acudir al rescat del PP a Catalunya amb una ofensiva institucional i política contra la consulta d'autodeterminació del 9 de novembre. Les crides d'Alícia Sánchez-Camacho perquè la direcció estatal del PP es prengués seriosament l'embat sobiranista català han fet efecte.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, clourà dissabte al migdia amb Camacho la convenció del PP a Catalunya titulada Junts sumem, en què els populars pretenen erigir-se en l'"únic partit útil" i amb prou força a Espanya i Europa per impedir la votació sobre el futur de Catalunya. Els populars aprofiten la desfeta interna del PSC i la via d'aigua oberta a C's amb el cas Jordi Cañas per recuperar el terreny perdut i, segons Alícia Sánchez-Camacho, "iniciar el 2014 sent la referència política de tots els que se senten catalans i espanyols".

Al PP no amaguen que l'embat català pel dret a decidir ara ja és una de les seves principals preocupacions per al 2014, juntament amb l'economia, i vol simbolitzar-ho amb la convenció que divendres obrirà Camacho amb la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, i en què participaran els ministres Cristóbal Montoro i Jorge Fernández Díaz, que pronunciaran conferències titulades Junts en sortirem i El molt que ens uneix. També hi participarà el president gallec, Alberto Núñez Feijóo, a qui els populars volen presentar com a exemple de bona gestió, igual que els principals alcaldes que tenen a Catalunya. La de dissabte serà la primera visita de Rajoy a Catalunya des de l'acord per la data i la pregunta de la consulta. I serà la mateixa setmana que Rajoy anunciava que té un "pla" basat en la millora de l'economia, l'enfortiment de llaços Catalunya-Espanya i el compliment de la llei espanyola.

Mas, abocat a avançar eleccions

Dins el "pla" de Rajoy hi figura incrementar la presència de les primeres espases populars per difondre amb insistència el missatge que no hi haurà consulta, que el cop de porta anunciat per PP i PSOE a la consulta al Congrés hauria de ser, per Camacho, "el punt final del desafiament separatista". "El 2014 és un any clau, perquè els catalans no aniran a votar i es generarà molta frustració i desencant", va pronosticar Camacho, que sap que difícilment el dret a decidir desapareixerà de l'agenda política catalana amb el no del Congrés. Per això els populars ja donen per fet que "Mas s'ha mullat tant i genera tant la sensació que hi haurà consulta que es veurà obligat a convocar eleccions anticipades". El PP considera que aquest avançament debilitaria el front proconsulta, sobretot a nivell internacional.

María del Mar Blanco entra a l'escena catalana

Si bé el PP vol fer de la convenció de Barcelona un gran fòrum antiindependentista, el programa inclou un debat difícil d'emmarcar en aquest context. Es tracta del que porta per títol Memòria, dignitat i justícia, que impartirà la presidenta de la Fundació Víctimes del Terrorisme, María del Mar Blanco. Per justificar-ho, Camacho va recordar els atemptats perpetrats per ETA a Catalunya. "Volem homenatjar les víctimes. És un dels nostres pilars ideològics bàsics", va argumentar, per rebutjar les crítiques rebudes per barrejar les víctimes d'ETA amb el debat sobiranista català.

stats