DRET A DECIDIR
Política 02/08/2014

Rajoy confia que Mas no traurà les urnes el 9-N i li ofereix un diàleg de mínims

El president espanyol diu que està tranquil de cara a la tardor però evita plantejar una alternativa

i
Joan Rusiñol
3 min

MadridEls que han conversat recentment amb Mariano Rajoy asseguren que, ara sí, és molt conscient de la profunditat del debat català. Potser per això, quan ahir durant la compareixença per fer balanç del curs polític li van preguntar si la unitat d’Espanya estava en perill, es va limitar a contestar: “Jo crec que no”. No obstant, el missatge que volia donar, dos dies després de la reunió amb el president de la Generalitat, Artur Mas, és que té la situació sota control. Assegura que marxa de vacances “tranquil”, convençut que finalment el Govern -no va parlar de les entitats de la societat civil- evitarà el xoc que suposaria treure les urnes al carrer el 9 de novembre sense un acord amb l’Estat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president espanyol va dir que confia que Mas “no farà res contrari a la legalitat” espanyola. De fet, dimecres, a la roda de premsa que va fer a Madrid, el cap de l’executiu català va subratllar diverses vegades que la seva voluntat ha sigut sempre que els ciutadans exerceixin el dret a decidir sota un paraigua reconegut: si no hi ha possibilitat de pactar-lo amb la Moncloa, aleshores s’hauria de buscar cobertura en la llei de consultes, que molt probablement acabarà al Tribunal Constitucional. És a partir d’aquest instant quan s’arribarà a un nou encreuament de camins i els partits catalans hauran d’encetar una altra etapa del procés.

Rajoy no va voler aventurar ahir què passarà quan el PP i el PSOE tanquin la porta al mandat que va sortir de les urnes el 2012. Va admetre que vénen uns mesos amb “dificultats” però creu que al final l’aigua tornarà al seu lloc. De manera intencionada, el president espanyol no va aclarir si era més un desig o un convenciment raonat després d’entrevistar-se, durant gairebé dues hores i mitja, amb Mas. Va situar-se en una zona de grisos que li permet, de moment, evitar la trencadissa, anar seguint de prop la marxa dels esdeveniments i esquivar apujar el to, com li demanen alguns col·lectius de la capital espanyola. Fonts coneixedores del punt de vista governamental afirmen que la Moncloa no té cap intenció de prendre mesures dràstiques, com per exemple la intervenció de l’autonomia.

Sense tercera via

En aquesta ambigüitat calculada, va insistir que té “interioritzat” que la Generalitat no travessarà cap línia de no retorn. ¿Era una confessió o més aviat un avís per a navegants? En qualsevol cas, la reflexió anava acompanyada de l’oferiment d’un diàleg de mínims en les qüestions que afecten el dia a dia de la gestió, tal com els dos mandataris van acordar dimecres. Més enllà d’això, però, cap proposta de fons.

El nou secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, que dilluns també es va entrevistar amb Rajoy, no l’ha convençut de la necessitat d’una tercera via. Ahir el president va tirar d’ironia per dir que ni tan sols coneix les altres dues. El seu plantejament en públic és que la pilota és ara, exclusivament, a la teulada de CiU i que és la part catalana la que ha de trobar el desllorigador. Madrid ofereix mantenir els canals de comunicació oberts -un canvi respecte als últims temps-, però sempre amb la Constitució al costat. En concret, sobre la reforma de la carta magna que proposen els socialistes, va voler deixar clar que el problema és la falta d’un consens com el de 1978.

La discrepància, però, no impedeix la bona sintonia amb el principal partit de l’oposició a l’hora d’aturar la consulta. El PP sap que té un aliat a Ferraz abans del 9-N i intentarà no trencar aquest front comú. Per Rajoy, en un moment de recuperació de l’economia, cal donar “seguretat i certeses”.

Pujol i el procés

Amb aquest objectiu va ser rotund a l’hora d’anunciar que pensa esgotar la legislatura, davant dels rumors d’avançament electoral. També va afirmar que mantindrà l’equip amb el qual va començar la legislatura. En el capítol d’elements que a parer seu donen estabilitat, va situar el relleu a la Corona. Sobre si el cas Pujol debilita el procés sobiranista, Rajoy ho té clar: “Ara la justícia tracta igual a tothom”, i el procés s’erosiona tot sol perquè és “dolent, negatiu, perjudicial i empobreix” catalans i espanyols.

stats