MODEL TERRITORIAL
Política 07/07/2014

Rajoy insta el nou líder del PSOE a frenar junts el 9-N

El president espanyol reivindica un “patriotisme serè, cívic i orgullós” i treu pit per la millora de l’economia

i
Joan Rusiñol
4 min

MadridL’objectiu del futur líder del PSOE serà posar al dia un partit en hores baixes per tornar a la Moncloa. Per derrotar Mariano Rajoy a les urnes. El president del govern espanyol, però, va avisar ahir els socialistes que, abans, el bipartidisme ha d’encarar reptes compartits perquè toquen el moll de l’os de l’Estat. I, en un lloc destacat d’aquesta llista, hi ha el procés català.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pel que fa al model territorial, els dos principals aspirants a rellevar Alfredo Pérez Rubalcaba tenen un punt de partida clar: la Declaració de Granada que el consell territorial de la formació va aprovar ara fa just un any. En aquell document, el PSOE i el PSC van aconseguir trobar una sortida de consens per superar les discrepàncies sobre el dret a decidir, reclamant una reforma federal de la Constitució. El PP rebutja aquest plantejament però elogia la lleialtat que ha trobat del secretari general a l’hora de fer front comú contra la consulta prevista per al 9 de novembre. Espera, a partir d’ara, un comportament semblant a Ferraz.

Mantenir el “contacte directe”

A la clausura del Campus FAES, la fundació que presideix José María Aznar, Rajoy va estendre ahir la mà a Pedro Sánchez i Eduardo Madina -segons les enquestes, un dels dos serà el nou líder després de les primàries de diumenge que ve- per coordinar la resposta a la reivindicació sobiranista. Segons va dir, amb Rubalcaba ha mantingut un “contacte directe” sobre aquesta qüestió. A les files populars, el reconeixement al cap de l’oposició ha anat creixent els últims mesos. Als diputats de la dreta els va agradar molt el discurs que va pronunciar al Congrés al mes d’abril, en el debat sobre el traspàs a Catalunya de la competència per poder convocar la consulta. Després, la seva actitud en el tràmit de relleu a la Corona els ha acabat de convèncer. No cal oblidar, però, que els conservadors fa temps que ja no veuen Rubalcaba com a futur competidor electoral sinó com un líder polític en retirada. Això els ha permès endolcir la percepció política de qui va ser ariet de l’últim govern d’Aznar i blanc de les crítiques quan era la mà dreta del president José Luis Rodríguez Zapatero.

Al costat del president d’honor del partit, Rajoy va reiterar que no s’ha mogut sobre el 9-N: “El referèndum no es pot celebrar i no es farà”, va dir. A parer seu, és “il·legal” perquè la carta magna estableix que són el conjunt dels espanyols els que han de decidir sobre allò que afecta la sobirania estatal. Aquesta contundència avala els missatges que, durant tota la setmana passada, es van anar llançant des de l’escola d’estiu organitzada per la FAES. La secretària general, María Dolores de Cospedal, hi va certificar dilluns que no obririen el meló constitucional aquesta legislatura.

Poc abans de la campanya europea, en què la direcció del PP no va comptar amb l’expresident espanyol, el distanciament entre ell i el seu delfí polític és una evidència. Ahir, però, es van mostrar cordials i somrients en el retrobament. A diferència d’altres ocasions, Aznar va evitar fer una intervenció amb contingut polític. Es va limitar a dir només que el “desafiament secessionista” català posa en perill la “unitat i la continuïtat històrica” d’Espanya. Si l’antic cap del govern va intentar fa anys, amb poc èxit, implantar una lectura pròpia de l’anomenat patriotisme constitucional, ahir el seu successor va tornar apel·lar a la necessitat de recuperar l’autoestima de ser espanyol.

Una sanitat “més universal”

El relat governamental intenta demostrar amb fets que el pitjor de la crisi ja ha passat i que ara comença una nova etapa de recuperació econòmica. El president espanyol es va mostrar “optimista” per com evolucionarà la situació i va reiterar el compromís que al final de la legislatura hi haurà menys aturats que quan el PP va arribar al govern.

En aquesta narrativa -els populars l’han posat en marxa coincidint amb l’inici de la segona part del mandat-, Rajoy defensa que ha quadrat els números i ha fet reformes per posar les bases d’un creixement sòlid sense escapçar l’estat del benestar. Ahir va titllar d’“enorme falsedat” els que els acusen d’això i va treure pit per no haver congelat ni abaixat les pensions, per haver aconseguit una “sanitat més universal que abans” i perquè el 2014 és l’any amb més diners dedicats a beques. Amb aquest balanç sota el braç, va fer una crida als ciutadans perquè abandonin “el fatalisme” i optin per un “patriotisme serè, cívic i orgullós” d’Espanya.

Els deures en la qüestió catalana no van ser els únics que Rajoy va posar al PSOE. També els va demanar suport en mesures com l’elecció directa dels alcaldes en nom de la regeneració democràtica. El nou líder socialista, sigui qui sigui, haurà de buscar l’equilibri entre la centralitat i marcar perfil propi.

Sánchez i Madina, frec a frec a les enquestes

Els tres candidats a liderar el socialisme espanyol -Pedro Sánchez, Eduardo Madina i José Antonio Pérez Tapias- debatran aquest migdia a la seu del partit, a Madrid. A les hores prèvies, els aspirants han assegurat que serà un intercanvi d’opinions de “guant blanc” perquè tots comparteixen les ganes de canviar el partit per fer un “gir a l’esquerra al país”. La setmana decisiva comença amb Sánchez i Madina encapçalant, frec a frec, les enquestes publicades. Tots dos van reclamar ahir un vot massiu a la militància socialista a les primàries de diumenge que ve.

stats