DRET A DECIDIR
Política 10/07/2014

Rajoy s’obre al diàleg amb Mas però exigeix una alternativa al 9-N

El president espanyol manté l’oposició a la consulta i demana a Duran que proposi altres vies de sortida

i
Joan Rusiñol
4 min

Madrid“Si em truca demà, ve demà”. Mariano Rajoy assegura que té les portes de la Moncloa obertes per rebre el president de la Generalitat, Artur Mas, quan ell vulgui. Una altra cosa, però, és per parlar de què. En el fons de la qüestió no hi ha perspectives que es puguin conciliar punts de vista a curt termini. El temps per a la tercera vias’esgota abans que l’Onze de Setembre acceleri l’agenda i el país entri en una zona de ràpids.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A la política madrilenya, la paraula diàleg té una doble lectura: estètica (seure i conversar per demostrar que es guarden les formes) i executiva (tancar i posar en marxa acords). De moment, la Moncloa es limita a la primera perquè considera que la consulta prevista per al 9 de novembre és un obstacle insalvable per negociar. Rajoy va reiterar ahir l’oposició frontal al referèndum i a la pregunta i, fins i tot, va instar el portaveu de CiU al Congrés de Diputats, Josep Antoni Duran i Lleida, a explicar si té una alternativa a la mesura per exercir el dret a decidir acordada per la federació, ERC, ICV-EUiA i la CUP.

El pes del sobiranisme el 25-M

En el transcurs del debat per informar del Consell Europeu del 26 i 27 de juny, el líder d’Unió va aprofitar part de la intervenció per reclamar, un cop més, al president espanyol que conversi amb Mas. L’argument que va posar sobre la taula tenia una dimensió europea: els resultats de les eleccions del 25 de maig.

Va recordar que a Catalunya les urnes van posar de manifest dos fets. El primer, un augment de la participació més elevat que a l’Estat, fruit, va assegurar, del debat sobiranista. El segon, l’increment dels suports a les forces que defensen el 9-N, en uns comicis que va guanyar ERC. En aquesta situació, Duran va retreure a Madrid que s’obstini en l’immobilisme: “Aquí queda la dada i aquest és un problema que vostè es nega a considerar amb diàleg”, va lamentar. En el torn de rèplica, el portaveu dels nacionalistes a la cambra baixa va anar més enllà i va revelar que el president de la Generalitat ja ha demanat, sense èxit, una reunió amb el cap de l’executiu.

Segons va dir, Mas la va sol·licitar personalment a la recepció al Palau Reial després de l’acte de proclamació del rei Felip VI, el 19 de juny. En aquell moment, el Govern va assegurar que havia sigut només una salutació protocol·lària. De fet, ahir fonts de Presidència van corregir Duran i van negar a l’ACN que hi hagués hagut una petició d’entrevista formal. Fonts parlamentàries donaven per fet, però, que Duran tenia el vistiplau de Mas per fer pública al Congrés la conversa.

Rajoy va esquivar explicar la seva versió del contingut de la trobada però implícitament va donar per bona la versió del portaveu de CiU, mostrant-se disposat a posar dia i hora a l’entrevista. No obstant, va deixar molt clar que la negativa al 9-N és l’única posició que pot mantenir un president del govern espanyol. En això coincideix amb els dos principals candidats a la secretaria general del PSOE. Diumenge, des del campus FAES, els va demanar que seguissin la línia fixada per Alfredo Pérez Rubalcaba, que ahir ja no va assistir al ple.

“El problema sap perfectament qui l’ha creat, senyor Duran”, va etzibar-li. El PP no es mou d’on era i retreu a la Generalitat que pretengui negociar després d’assabentar-se per la premsa de la convocatòria del novembre i del contingut de les preguntes que s’hi faran. És un no per principis polítics però que, amb el pas dels mesos, s’ha anat endurint aprofitant la sentència del Tribunal Constitucional sobre la declaració de sobirania del Parlament -o per la lectura que n’han fet a Madrid- i per la negativa del Congrés a transferir a Catalunya la competència per poder treure les urnes al carrer.

“Si té alguna altra proposta, digui’ns-la”, va afegir Rajoy. L’apel·lació anava directa al líder d’Unió, que s’ha caracteritzat per intentar trobar una solució de consens que eviti la independència. De fet, el seu principal interlocutor a la capital de l’Estat a l’hora de buscar un nou encaix territorial (confederal per uns, federal per d’altres), que satisfaci les aspiracions catalanes, era el fins ara líder socialista. La invitació de la Moncloa ara perquè desgrani alternatives a la consulta és paper mullat perquè Duran ha defensat sempre, a Barcelona i a Madrid, que els catalans han de poder votar. L’única escletxa que ahir es va permetre obrir és la possibilitat de renegociar la data i la pregunta, per corregir la unilateralitat.

Tardà: “No tenim por”

L’intercanvi d’opinions a la sessió parlamentària d’ahir pot servir per aplanar el camí a una trobada entre els dos dirigents. Tot i això, a la tarda Duran a Twitter va posar en dubte la voluntat real de Rajoy per fer-la: “L’hi ha demanat [Mas] cara a cara i encara espera resposta”, va insistir. Ara bé, si no es mou cap peça, la fotografia servirà per certificar el desencontre abans d’una tardor que es preveu molt intensa.

El diputat d’ERC Joan Tardà ja va reptar el president espanyol a explicar quines mesures prendrà per evitar que els catalans votin. “No tenim por. Som homes i dones europeus lliures”, va emfatitzar. Aprofitant la dimensió comunitària del debat, es va mostrar convençut que Europa exigirà a l’Estat una resposta “democràtica i cívica” a la voluntat popular i va interpel·lar Rajoy: “Pot triar entre ser un demòcrata com [David] Cameron o un brètol”.

El cap de l’executiu es va limitar a relatar que, segons el seu parer, una Catalunya independent sortirà de les institucions polítiques i financeres europees, una possibilitat que va reclamar als polítics catalans que expliquin als ciutadans. A Rajoy no li va passar per alt una frase de Duran en què, parlant de la Unió Europea, afirmava que “per ser importants” cal anar “junts”. L’aplicació al motlle espanyol per part del PP va ser gairebé automàtica.

Tot i que per raons òbvies la mirada està posada a Catalunya, el nou estatus polític d’Euskadi també va prenent forma. Ahir, des de Madrid, el president del PNB, Andoni Ortuzar, va oferir a la resta de partits pactar un nou model, basat en la codecisió, a la segona meitat del 2015. La majoria sobiranista basca també es va consolidant a les enquestes.

Ara cal veure si el diàleg de Rajoy passa de la dimensió estètica al terreny dels pactes polítics.

stats