Política 07/07/2012

Rajoy posposa unes setmanes la retallada de competències locals

La reforma local que preveu l'Estat per donar més pes a les diputacions en detriment dels municipis s'aprovarà aquest mes. El Govern treballa contra rellotge per protegir l'autonomia dels municipis.

Sara González
2 min
Soraya Sáenz de Santamaría va comparèixer ahir després del consell de ministres.

BARCELONA.L'executiu de Mariano Rajoy encara la recta final de la reforma local mentre el Govern trepitja l'accelerador amb la llei de governs locals perquè la Generalitat tingui un marc legal propi per ordenar els nivells competencials de Catalunya. El consell de ministres preveia donar el vistiplau ahir a l'avantprojecte de llei que dotarà de més poder les diputacions i que limitarà el sou dels alcaldes. Però la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, va anunciar l'ajornament fins a finals de mes. Es tracta d'una norma que ja té en peu de guerra els municipis catalans i que obrirà un nou front competencial entre Catalunya i l'Estat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El govern espanyol ha fet un pas enrere en aquesta llei per haver posat límits competencials a cada nivell administratiu i ja ha aclarit que no obligarà municipis a fusionar-se, tot i que no nega la seva voluntat de fomentar-ho. Però sí que es manté viva la proposta que les diputacions assumeixin els serveis dels municipis de menys de 20.000 habitants -el 95% de les localitats catalanes- que no tinguin els comptes sanejats. "Es tracta de garantir que els municipis petits puguin rebre serveis adequats a preus raonables i més ben gestionats", va dir Santamaría.

Aquesta filosofia d'engruixir el poder de les diputacions xoca frontalment amb la de l'executiu d'Artur Mas, que defensa el paper i el coneixement territorial dels consells comarcals a l'hora d'oferir serveis de proximitat. El portaveu del Govern, Francesc Homs, va assegurar ahir a TV3 que "la música que arriba" sobre la reforma de l'administració local és "horrible" i es va alinear amb les entitats municipalistes, que veuen perillar l'autonomia local.

Per si de cas, la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, es reunirà dilluns amb el secretari d'estat d'Administracions Públiques, Antonio Beteta, per conèixer de primera mà la modificació de la llei de règim local. Una norma que a priori Ortega alerta que és "anticonstitucional, vulnera l'autonomia municipal i totes les competències de la Generalitat". La vicepresidenta pensa advertir davant Bateta que el model català d'equilibri territorial "implica no usurpar els serveis als ajuntaments", informa l'ACN. Ortega defensa les mancomunitats de serveis, que, en canvi, vol suprimir el govern espanyol per "opaques".

La reforma de la llei espanyola també preveu una normativa de transparència que limitarà el sou d'alcaldes i regidors. Tot i que Sáenz de Santamaría no va detallar quin estalvi preveuen amb la reforma local, en el programa d'estabilitat que l'executiu de Rajoy va lliurar a Brussel·les es preveien 3.500 milions en concepte d'ordenació de "competències impròpies" i agrupació de municipis.

La norma catalana, a la tardor

Les associacions de municipis van demanar que s'accelerés el procés de la llei de governs locals per aturar el que consideren una intromissió competencial en tota regla. Fonts del departament de Governació asseguren que "ja no es pot anar més ràpid" i que l'avantprojecte de llei entrarà al Govern aquest mateix mes. De fet, el departament que encapçala Joana Ortega calcula que la llei catalana seguirà un procés bastant paral·lel al de la reforma local espanyola, ja que totes dues entraran al Parlament i al Congrés, respectivament, cap a la tardor.

stats