DRET A DECIDIR
Política 27/09/2014

Rajoy marca el seu ritme i deixa per dilluns els recursos al 9-N

Confia poder refer ponts un cop el TC hagi anul·lat la consulta

i
Joan Rusiñol
3 min
Rajoy marca el seu ritme i deixa per dilluns els recursos al 9-N El PSOE acusa Mas  de generar “frustració”

MadridTot i que el procés català és un dels principals maldecaps polítics del govern espanyol, Mariano Rajoy no vol actuar amb presses. Ha deixat per dilluns el consell de ministres extraordinari en què s’aprovaran els recursos al Tribunal Constitucional (TC) contra la llei de consultes del Parlament i el decret de convocatòria del 9-N que avui signa el president de la Generalitat, Artur Mas. Dijous la Moncloa va prometre “celeritat” en la resposta jurídica, però al final ha optat per guanyar una mica de temps i evitar que la precipitació els faci fer algun pas en fals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Des de la Xina, on avui acaba un viatge oficial, el president del govern espanyol va assegurar que no veia motius per accelerar a avui o demà la reunió del seu govern. Tant ell com la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, van provar de donar un vernís de normalitat a la situació. De guió previsible. La número dos de l’executiu va recordar que des del primer dia han deixat clar que la consulta no es farà perquè “no cap dins de les regles de la nostra democràcia i políticament és un error”. És per això que en els recursos que dilluns signarà Rajoy demanarà explícitament que la norma aprovada per la cambra catalana -i que serveix de paraigua legal al decret- quedi suspesa cautelarment tan bon punt el TC admeti a tràmit els dos recursos. La Constitució faculta el govern espanyol perquè això sigui així quan impugna una llei autonòmica.

Aquest cap de setmana, però, la maquinària de l’Estat ja es començarà a posar en marxa. El tret de sortida serà la publicació del marc legal del 9-N al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya. Quan això passi, el govern central reclamarà al Consell d’Estat -que pot reunir-se d’urgència- l’informe preceptiu que ha d’avalar els passos que faci Rajoy. El ministre d’Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, serà l’encarregat de portar-lo per a la reunió de demà passat.

El gruix de la impugnació ja el va deixar a punt l’exministre de Justícia Alberto Ruiz-Gallardón, però els serveis jurídics aprofitaran avui i demà per estudiar amb atenció la lletra menuda del que recorreran per evitar que quedi oberta cap escletxa legal. Dilluns es presentarà la petició al registre del TC (només obren els dies laborables) i, a partir d’aquí, és decisió del president de l’alt tribunal determinar la data del ple. Els magistrats es podrien reunir, però, l’endemà, dimarts. Sigui quan sigui, Sáenz de Santamaría va avisar Mas que, un cop admesos a tràmit els recursos, ja no pot desplegar cap preparatiu més del 9-N.

“Millor tornar enrere que perdre’s”

En una conversa informal amb periodistes a Pequín, Rajoy es va mostrar convençut que el president de la Generalitat acatarà la llei perquè “ningú pot pretendre liquidar la sobirania d’un país, no és possible ni ara ni mai”. El cap de l’executiu espanyol va reiterar que no es mourà del carril en què s’ha situat des que es va anunciar la data i les preguntes de la consulta, i va convidar Mas a rectificar fent servir un proverbi xinès: “És millor tornar enrere que perdre’s pel camí”. Vetat el 9-N, no descarta poder refer ponts i dialogar, per exemple, sobre els 23 punts que el president li va plantejar en la seva última reunió. Fent servir un altre proverbi va assegurar que “la porta més ben tancada és la que es pot deixar oberta”.

El PSOE acusa Mas de generar “frustració”

El nou portaveu parlamentari del PSOE, Antonio Hernando, va titllar ahir de “molt irresponsable” el comportament del president de la Generalitat, Artur Mas. En una entrevista a RNE, el polític socialista va lamentar que Mas signi el decret de convocatòria tot i saber que la consulta no s’acabarà celebrant. Segon Hernando, això generarà una “enorme frustració” entre els catalans. Un cop més va donar suport a la impugnació del decret al TC però va exigir al president espanyol, Mariano Rajoy, que mogui fitxa i obri una reforma constitucional, amb diàleg i negociació.

stats