L’ESTRATÈGIA DEL PP
Política 23/11/2014

Rajoy s’activa per injectar optimisme al centredreta

A un any de les eleccions, la corrupció i el debat català tapen el relat econòmic de la Moncloa

i
Joan Rusiñol
3 min

MadridEl pessimisme, el desànim, ha esdevingut el gran enemic electoral del PP de Mariano Rajoy. A un any dels comicis espanyols, el relat de la recuperació econòmica no aconsegueix imposar-se. Les xifres macro que repeteixen els membres del govern central xoquen amb el dia a dia dels desnonaments i amb una taxa d’atur que, segons la Comissió Europea, no baixarà del 22% com a mínim fins al 2017. El degoteig incessant de casos de corrupció, els incompliments del programa del 2011 o la gestió del procés sobiranista han fet caure en picat els populars -que controlen gairebé tot el poder territorial- a les enquestes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Al centredreta espanyol s’han encès els llums d’alarma. De portes endins es percep el nerviosisme i la irritació dels quadres intermedis amb els ministres de Rajoy, a mig any de les eleccions autonòmiques i municipals. Conscient de la situació, el president espanyol i líder del PP es resisteix a fer canvis al seu entorn -com li demanen alguns- però s’ha activat per combatre la sensació d’inacció del seu equip.

Fiar-ho tot a l’economia

Lluitar contra el “fatalisme”

La tesi de la Moncloa passa, des de fa mesos, per intentar vendre la idea que els èxits econòmics són fruit dels esforços de tota la societat. Es tracta de buscar una via de sintonia entre el govern espanyol i la ciutadania. No obstant, l’última enquesta del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) diu que el 70% dels espanyols creuen que la situació econòmica d’aquí un any -coincidint amb les eleccions generals- serà igual o pitjor. Lluny de canviar de rumb, però, el cap de l’executiu ha intensificat aquesta setmana la crida a no deixar-se endur pel “fatalisme infecund” ni caure en una “nova llegenda negra” sobra la incapacitat d’Espanya de fer les coses ben fetes.

En cercles polítics de Madrid es posa en dubte que Hisenda compleixi aquest 2014 el dèficit pactat amb Brussel·les. Si la desviació és significativa, la mobilització per defensar la seva política econòmica toparia amb un altre escull.

Contrarestar Podem

Mesures anticorrupció

Dijous Rajoy compareixerà al Congrés per explicar-hi la llei per controlar l’activitat financera dels partits polítics i la que regula els alts càrrecs de l’administració de l’Estat. Serà un ple en què haurà d’abordar el degoteig de casos de corrupció política a Espanya, alguns dels quals toquen directament el PP. El creixement de Podem, nodrit en bona mesura del malestar social, ja preocupa a la dreta, que, en un principi, veia en el partit de Pablo Iglesias una eina per erosionar el PSOE.

Reivindicar-se a Catalunya

Cos a cos amb el sobiranisme

Superat el 9-N, la prioritat política de la Moncloa és fer arribar la seva veu amb més contundència a Catalunya i reivindicar-se com l’executiu que, en realitat, soluciona els problemes dels catalans. Aquest és el missatge que inaugurarà Rajoy dissabte que ve a Barcelona. Cap canvi estratègic, de fons. Només tàctic. L’objectiu dels populars és combatre els arguments del sobiranisme i intentar anar bastint una alternativa al bloc pro consulta, ja pensant en les eleccions catalanes.

Rebaixar la tensió al partit

Reconnectar amb les bases

Si ara hi hagués eleccions, el PP obtindria el 27,5% dels vots, segons el CIS. Pateix un fort desgast que es pot aguditzar a l’hora de fer llistes electorals en llocs com Madrid. La manifestació antiavortista d’ahir evidencia el distanciament de Rajoy amb part del seu electorat. La querella contra Artur Mas (elogiada per la Moncloa), la renúncia a reformar el finançament autonòmic o el compromís de fer aviat petits canvis a la llei de l’avortament són intents per reconnectar amb les bases.

stats