Política 10/12/2014

Soares irrita Madrid en defensar el dret a decidir

L’expresident portuguès justifica el procés català i diplomàtics espanyols s’hi encaren

Aitor álvarez García
3 min

LisboaL’aposta pel dret a decidir de Catalunya compta amb l’adhesió de l’expresident de Portugal i fundador del Partit Socialista portuguès, Mário Soares. I ahir ho va tornar a fer palès. “Els catalans són els que han de dir” si tenen dret a decidir sobre el seu futur polític, assegurava ahir Soares a l’ARA, abans de protagonitzar un acte a Lisboa organitzat per la seva fundació sobre “els antecedents històrics i les perspectives de futur a Catalunya”. Un acte que va acabar amb la inesperada intervenció d’un irritat conseller d’informació de l’ambaixada d’Espanya a Portugal, Ramón Iribarren.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El ponent de la xerrada era el director general d’Afers Multilaterals i Europeus de la Generalitat, Manuel Manonelles, un “amic” per a Soares. Manonelles va repassar la història de Catalunya i els motius que han provocat l’auge del moviment sobiranista. El directiu de la Generalitat va donar la benvinguda als dos representants de l’ambaixada espanyola presents a la sala i els va convidar a participar en el debat. I li van prendre la paraula.

Després de passar-se tota la conferència prenent notes, Iribarren, que va ser responsable de les relacions amb els mitjans de la Casa Reial, va demanar que algun representant del PSC o d’una altra formació contrària a la independència també fes una conferència a l’espai per donar la seva versió. També va parlar d’un “egoisme de la regió més rica d’Espanya”, en referència a Catalunya. Manonelles es va mostrar “encantat” amb la proposta i va suggerir que la fundació de Soares reculli la demanda i convidi algun defensor de l’unionisme. “El debat ha de deixar de ser sobre si podem votar o no. Hem de parlar sobre si la independència és bona per a Catalunya”, va plantejar Manonelles.

Tant Iribarren com l’altre conseller de l’ambaixada que l’acompanyava van estar molt seriosos durant tota la ponència. Una seriositat que es va estovar per uns moments quan un gallec resident a Lisboa va intervenir i va lamentar la “vergonya” que representa que Jordi Pujol “robi tant”. Els representants espanyols van somriure.

Soares va assegurar que Portugal “deu la seva independència a Catalunya”, perquè segons va explicar les tropes de Felip IV es van focalitzar en Catalunya i van “deixar en pau Portugal”. L’expresident portuguès està considerat una de les figures polítiques més importants a Portugal. Malgrat la seva avançada edat -diumenge va fer 90 anys- segueix molt actiu i continua publicant llibres i articles.

De fet, un dels articles de Soares que va tenir més repercussió va ser sobre el procés sobiranista català. L’expresident va escriure al novembre un article al diari portuguès Público en què constatava que “Catalunya ha estat maltractada per Mariano Rajoy, cosa que ha agreujat les manifestacions que els catalans han fet, sigui dit, sempre pacíficament”. També va reconèixer Artur Mas com una “figura respectada no només a Catalunya sinó també a la resta d’Espanya i a Portugal”.El mateix Artur Mas també va escriure a Público, setmanes després, un article titulat “Per què Catalunya no pot votar?”, en què posava de relleu el “procés participatiu únic i exemplar” del 9-N i demanava “un referèndum legal, com els celebrats a Escòcia i el Quebec”.

Llaços comercials

Catalunya és la comunitat autònoma que té més relacions comercials i econòmiques amb el país lusità, fins i tot per davant de les frontereres Galícia i Extremadura. No és casualitat que, juntament amb el Marroc, sigui una de les visites institucionals obligatòries per als presidents de la Generalitat en assumir el càrrec. Tot sembla indicar que el debat sobre Catalunya seguirà viu a Portugal.

stats