Política 10/06/2012

Dionís Guiteras: "Sortir d'aquest pou sense unitat hauria estat molt difícil"

Marc Colomer
3 min
"Sortir d'aquest pou sense unitat hauria estat molt difícil"

MOIÀPressupost: 6,5 milions d'euros

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Iniciatives:

  1. Govern d'unitat. Anàlisi a fons dels serveis municipals per buscar fórmules de gestió racionals.
  2. Implicació activa de la ciutadania i d'experts en cada àmbit en el procés de reflotament de les finances municipals.

AMoià s'hi deu viure molt bé. És un municipi situat a la plana del Moianès, envoltat de paratges idíl·lics, d'ambient tranquil i hores lentes. Tot plegat són 5.700 habitants. D'aquells pobles en què es diu que tothom es coneix i que se sap tot. A Moià, però, van estar a un pas de la fractura social (si no s'hi va arribar).

"Si em dónes un euro i te'n torno dos, és una bona inversió?" La pregunta la llança, com qui no vol la cosa, l'alcalde, Dionís Guiteras (Ara Moià-ERC). La resposta sembla fàcil fins i tot per a algú sense nocions en el camp de la inversió de capital: "Sí". "Depèn. Si en pots treure cinc, dos és un mal negoci". Se'n diu rendibilitzar al màxim els recursos.

Guiteras, un empresari de 42 anys, fa un any que va prendre possessió com a alcalde. Substituïa l'alcalde dels últims 28 anys, Josep Montràs (CiU). Fa un any, també, que Guiteras va intuir que la situació financera de l'Ajuntament era dramàtica. Molt més del que s'havia imaginat en presentar-se a les eleccions per primer cop. Que el municipi estava, ras i curt, en fallida. Ho va haver d'intuir perquè, de fet, tampoc hi havia una comptabilitat posada al dia.

Amb un pressupost de 6 milions i mig d'euros, l'Ajuntament havia acumulat un deute enorme de 25 milions, del 375%.

Per si no n'hi hagués prou, li va tocar gestionar un procés (encara en marxa) de reconciliació social: la crispació municipal havia degenerat fins a l'enfrontament entre veïns, amb amenaces i alguna denúncia pel mig. I això pot fer l'ambient irrespirable en un municipi de 5.700 habitants.

Com s'arriba a fer d'un poble com Moià un polvorí d'aquesta magnitud? "Amb una gestió paternalista durant dècades que va anar degenerant fins a quedar atrapada en una espiral de despesa diabòlica". Però, el més important: com se supera? "Ni austeritat ni contenció. Racionalitat i eficiència en la gestió". "Hem fet reducció de despesa de tots els serveis sense tancar-ne ni un". En alguns casos, només aplicant criteris de racionalitat, l'Ajuntament ha reduït a la meitat el cost municipal del servei.

Tot per fer; tot possible

Va ser necessari, també, un esforç per posar el comptador a zero, per tancar ferides -i idear maneres diferents, noves, de fer política, analitzant al detall i replantejant tots els serveis i les despeses-. Fent partícip i corresponsabilitzant a tothom del que hi ha, dient les coses pel seu nom i sense por. Amb un govern de concentració -algú en diu de "salvació municipal"- format pels 13 regidors, de tres partits diferents, una fórmula que Guiteras admet que és "utòpica" i "altament explosiva". "Però sortir d'aquest pou sense unitat era impossible. El primer èxit és que s'ha d'aparcar la confrontació social". I demanant sense complexos consell i ajuda a la gent que hi entén en cada àmbit, amb grans dosis d'altruisme i implicació desinteressada: "Els polítics hem de prendre l'última decisió, però no podem saber de tot".

Un any després, gir de 180 graus: d'un dèficit el 2010 de 650.000 euros i condemnes judicials per impagament de proveïdors, a una projecció de 500.000 euros de resultat positiu el 2012. La nit i el dia. Caldran 20 anys per fer net. Entretant, però, Moià torna a ser un poble d'ambient tranquil i hores lentes.

stats