Política 08/08/2013

El TSJC obliga la Generalitat a pagar part de la paga de Nadal

Clàudia Dinarès
2 min
Els treballadors públics han portat als tribunals la lluita contra les rebaixes de sou.

Barcelona.Revés judicial a la Generalitat. A l'abril CCOO i la UGT de Catalunya van denunciar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) set universitats catalanes que havien retallat la paga extra de Nadal al personal laboral. I ara el tribunal els ha donat la raó en part.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Es tracta d'un conflicte col·lectiu que buscava la nul·litat de la supressió de la paga extra del desembre del 2012 aplicada a la nòmina de prop de 12.000 treballadors de les universitats de Girona, Barcelona, Lleida, la Rovira i Virgili, la Pompeu Fabra, l'Autònoma de Barcelona i la Politècnica de Catalunya. La sentència del TSJC només es refereix al personal laboral, perquè la demanda sobre la paga dels funcionaris segueix la via contenciosa administrativa, més lenta.

Els sindicats demanaven que les universitats demandades fossin condemnades a fer "el pagament efectiu, íntegre i immediat de l'import retingut" als treballadors, al·legant que la mesura no va ser negociada i "trencava el conveni col·lectiu" de la funció pública. La sentència del TSJC a què ha tingut accés l'ARA, però, obliga la Generalitat a rectificar parcialment.

Raó a mitges

Així, el Tribunal reconeix el dret del personal d'administració, serveis i docent a percebre la quantitat que equival a la part de la paga extra de Nadal del 2012 meritada a data 15 de juliol del 2012. Juan José Bravo, responsable de comunicació del secretariat interuniversitari de CCOO, va explicar que el Govern, quan va eliminar la paga, va fer-ho de manera retroactiva, i per això ara haurà de pagar la part proporcional fins al juliol: "La mesura només podia afectar el futur, però en van fer una interpretació retroactiva". Bravo va apuntar que hi ha "moltes sentències en aquest sentit" i es va mostrar segur que n'hi haurà més. Tot i que encara es desconeix el cost que pot suposar el dictamen del tribunal a la tresoreria de la Generalitat, la sentència explicita que la resolució de moment no és ferma i que, per tant, l'executiu hi pot interposar un recurs.

Des que el Govern va adoptar "mesures excepcionals" de reducció de les despesa de personal el 2012, a les universitats es va aplicar una rebaixa del sou del 5%, a través de la supressió d'una paga extra, i han aparegut diverses demandes sindicals als tribunals per casos similars, un fet que fa pensar que s'està creant un precedent jurídic.

A principis d'any el TSJ de Madrid va condemnar l'Agència d'Informàtica i Comunicacions de la Comunitat de Madrid a pagar part de la paga extraordinària de Nadal als seus empleats. També la va obligar a pagar la part de la paga meritada.

stats