LA DIÀSPORA SOCIALISTA
Política 20/11/2014

Tura, Geli i Castells deixaran el PSC per un nou partit

NECat i Moviment Catalunya anuncien demà la confluència, i per ara Avancem en queda al marge

Sara González
3 min
Tura, Geli i Castells deixaran el PSC per un nou partit

BarcelonaA principis de setembre Nova Esquerra Catalana, el partit que va fundar Ernest Maragall l’any 2012, es va fixar un objectiu: fer seure en una mateixa taula tots els crítics del PSC per fer pinya en un sol partit. El repte s’ha aconseguit només en part. Demà anunciaran la confluència en una nova formació en la qual s’integraran també dirigents històrics com els exconsellers Montserrat Tura, Marina Geli i Antoni Castells -agrupats en l’entitat Moviment Catalunya-, que estan decidits a formalitzar en les pròximes setmanes que deixen de militar en el PSC. També s’hi sumaran més tard Joaquim Nadal, quan resolgui la seva imputació, i Joan Manuel del Pozo. Al nou partit, que es presentarà en societat amb nom i imatge el dia 30, no hi seran, almenys de moment, els dirigents d’Avancem de Joan Ignasi Elena, que consideren que encara no hi ha les condicions per sumar-s’hi i que prioritzen l’entesa amb ERC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El procés sobiranista ha sigut el detonant definitiu que ha activat el trencament en un PSC que ja fa més d’un any que es va desentendre de l’acord pel 9-N i va optar per no enfrontar-se al PSOE. Després de mesos convulsos, el partit que lidera Miquel Iceta -que ha encarat el curs polític amb l’objectiu de recuperar la calma i intentar donar sortida a la reforma federal de la Constitució- haurà de gestionar una nova fuita que no l’agafa per sorpresa. El degoteig en els últims mesos ha sigut constant, però aquest cop és especialment significatiu pel pes que han tingut els dirigents que tenen previst marxar, encara que ara ja no feien vida orgànica. Marxen, asseguren, perquè el PSC ha renunciat a formar part de la “centralitat del catalanisme” i, per tant, ha exclòs i deixat “orfe” tot un sector socialista que advoca perquè Catalunya assoleixi la plenitud del seu autogovern. Tot un espai que juntament amb NECat consideren que cal vehicular amb un nou partit i amb un projecte propi.

“Ho hem intentat tot”

A més dels exconsellers, també hi ha la diputada del PSC Núria Ventura i la cap de l’oposició de l’Ajuntament de Girona, Pia Bosch, que amb l’exlíder del PSC a l’Ajuntament de Barcelona Jordi Martí han liderat les negociacions juntament amb Pere Almeda i Magda Casamitjana, de NECat. “No volem anar contra ningú, sinó construir i actuar amb rigor i serietat”, explica un dels dirigents que deixarà el PSC. “Tothom sap que ho hem intentat tot dins del PSC, però finalment el PSC ha triat, legítimament, un camí que no compartim”, afegeix un altre.

I és que deixar el PSC és una condició sine qua non fixada per NECat per formar part del nou partit. Almeda explica que ara cal consolidar un referent socialista que aposti per l’estat propi i que es comprometi a construir una alternativa d’esquerres. Fonts coneixedores de la negociació asseguren que el nou partit haurà de fer un equilibri entre el rol que poden jugar els exconsellers i el fet que “cedeixin el testimoni” a una nova generació. Justament, estripar el carnet i garantir el relleu generacional són les condicions que Avancem havia posat sobre la taula per a la confluència. Tot i això, les negociacions no han sigut fàcils. “Massa personalismes i motxilles”, admet un dels dirigents del procés.

El nou partit es crearà amb la voluntat de seguir sumant i haurà d’actuar a la velocitat a què es mou el país. Davant d’unes eventuals anticipades hauran d’estudiar possibles aliances o concórrer sols.

stats