CORRUPCIÓ A L'ENTORN DEL REI
Política 30/08/2012

Urdangarin va moure grans quantitats de diners a Andorra

Anticorrupció ha detectat que les societats vinculades a l'Instituto Nóos, dirigit per Iñaki Urdangarin i Diego Torres, van ingressar en dos comptes corrents d'Andorra entre 300.000 i 400.000 euros.

Enric B. Abelló
2 min
Urdangarin va moure grans quantitats de diners a Andorra

PALMA.El gendre del rei Iñaki Urdangarin, el seu soci Diego Torres o algun dels seus homes de confiança feien viatges a Andorra amb sobres plens de bitllets, tal com va avançar l'ARA el 4 de juliol. Com a mínim això creuen a la Fiscalia Anticorrupció de les illes Balears, que ha detectat que es van ingressar entre 300.000 i 400.000 euros en efectiu als dos comptes corrents que les societats de la trama Nóos tenen a Andorra, segons fonts relacionades amb la investigació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El mes passat ja es va fer públic que Andorra tenia damunt la taula una comissió rogatòria enviada pel jutge José Castro per investigar els comptes que Torres, Urdangarin i les seves societats poguessin tenir-hi. I ha tingut resultat. Se sap que els comptes corrents són buits, però cal recordar que el Principat va deixar de ser un paradís fiscal el 10 de febrer de l'any passat, quan va entrar en vigor un acord firmat un any abans amb el Govern espanyol per intercanviar informació. Ara els investigadors segueixen el rastre dels diners que han passat per aquests comptes i han tingut accés a tota la informació dels moviments econòmics, encara que de moment no se sap on van anar a parar.

La Fiscalia Anticorrupció continua calculant a hores d'ara si, entre els fons que van passar per aquests comptes i els que també s'han detectat en bancs de Luxemburg i Suïssa, Urdangarin i Torres van desviar-ne prou per acusar-los d'un delicte d'evasió fiscal. Haurien de sumar més de 400.000 euros en un mateix any. Els prop de 400.000 que van passar per Andorra ho van fer al llarg de diversos anys.

Precisament per esbrinar tot això la Fiscalia havia enviat sol·licituds d'informació sobre les dades dels bancs de tots tres països. Aquestes peticions s'anomenen comissions rogatòries i haurien de servir per aclarir què va passar amb els prop de nou milions d'euros que, segons un informe de la policia que es va fer públic al juliol, l'Instituto Nóos hauria pogut transferir a les societats de la trama i a Torres i a Urdangarin. Aquell informe ja explica que un compte a Luxemburg va rebre ingressos de 712.180 euros.

Encara no han arribat els resultats de les comissions rogatòries, però és previst que aquest mes el cas Nóos faci un salt endavant. Precisament per això el duc de Palma i la seva família s'han quedat a viure a Barcelona, on ahir els va visitar el seu advocat, Màrius Torres.

Uns quatre milions d'euros

S'espera que aquest mes el fiscal Pedro Horrach faci un escrit demanant a Urdangarin una fiança de responsabilitat civil d'entre 3,5 i 4 milions d'euros i que justifiqui el perquè de cada quantitat. Això aclariria exactament de què acusa el gendre del rei d'Espanya i el cas encararà ja la recta final. Tot indica que es dictarà el judici oral abans de final d'any, encara que no se sap si el procés, que durarà mesos, es podrà fer el 2013 o s'haurà d'ajornar al 2014.

A més, la Fiscalia encara espera dos informes de l'Agència Tributària, un sobre els Valencia Summit i els fallits Jocs Europeus i un altre, que es fa a Barcelona, sobre els moviments econòmics entre societats.

stats