Política 28/09/2014

Sis setmanes de vertigen: el calendari dels preparatius del 9-N (i els esculls de l'Estat)

Els primers set dies concentraran un volum superior d'activitat, però tots els passos a fer per part del Govern poden veure's alterats per la suspensió cautelar que el TC previsiblement decretarà en les properes jornades

Roger Mateos
4 min
La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, s'encarrega de la logística del 9-N

BarcelonaEl decret de convocatòria signat aquest dissabte per Artur Mas representa el tret de sortida dels preparatius de la consulta del 9 de novembre. Seran, des d'aquest diumenge, sis setmanes de vertiginosa acceleració del procés, en què el desplegament dels instruments previstos a la llei de consultes toparà amb els recursos del govern espanyol contra el marc legal del 9-N i la seva més que probable suspensió cautelar a mans del Tribunal Constitucional (TC). Aquestes són les claus del calendari fins a la consulta:

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Setmana 1 (del 29 de setembre al 5 d'octubre)

- Els primers preparatius van començar ja el mateix dia de la signatura del decret, amb la posada en marxa de la campanya institucional per informar de la cita del 9-N i l'activació d'una web per resoldre dubtes. El Govern ha fet públic un llistat provisional dels locals de votació que es podrien habilitar pel 9-N i els ajuntaments disposen de deu dies per respondre si hi estan d'acord o suggerir emplaçaments alternatius.

- Diumenge 28. Comencen a desplegar-se d'altres eines imprescindibles, com ara l'activació d'una Comissió de Control provisional (l'autoritat jurídica de la consulta, equivalent a la Junta Electoral Central d'unes eleccions), que haurà de nomenar ja els membres de les set comissions territorials de seguiment (semblants a les juntes electorals provincials). A més, des d'aquest diumenge i fins el 13 d'octubre, estarà obert el termini perquè les organitzacions que vulguin fer campanya demanin acreditar-se davant la Comissió de Control.

- Dilluns 29. Arriba la primera gran envestida del govern central contra el 9-N. Es reuneix el consell de ministres per aprovar els recursos d'inconstitucionalitat contra la llei de consultes i el decret signat per Mas. El TC té prevista una reunió ordinària per la setmana que arrenca el 6 d'octubre, però podria reunir-se d'urgència poc després que el govern de Mariano Rajoy hagi aprovat els recursos. Un cop el TC els admeti a tràmit, el paraigua legal del 9-N quedarà suspès cautelarment, a l'espera que els magistrats dictin sentència. Aquest mateix dilluns, mentrestant, el Consell Nacional per a la Transició Nacional (CATN) presentarà el "llibre blanc" del procés cap a l'estat propi, encarregat pel Govern.

- Dimecres 1. Comença el ple del Parlament en què es designaran els set membres (juristes i politòlegs) que formaran part de la Comissió de Control del 9-N, que prendrà el relleu de la comissió provisional. D'altra banda, s'obre el termini (d'una setmana) perquè els estrangers amb dret a vot a la consulta (comunitaris amb un any de residència a Catalunya i extracomunitaris residents des de fa almenys tres anys) sol·licitin ser inclosos al cens. També s'obre un termini d'una setmana per demanar el vot anticipat: ho poden fer els catalans que es trobin a l'estranger, els interns a presons o centres de menors (el cens inclourà els majors de 16 anys), persones amb dependència o que tinguin cita hospitalària pel dia de la votació i treballadors mobilitzats per aquest dia.

- Diumenge 5. Es reuneix el consell nacional d'Unió per decidir l'orientació del vot en la segona pregunta de la consulta. Els democristians tenen clar el sí a la primera pregunta ("Vol que Catalunya esdevingui un estat?"), però estan dividits respecte la segona ("En cas afirmatiu, vol que aquest estat sigui independent?"). La direcció s'inclina per donar llibertat de vot a la segona pregunta, però el sector independentista colla pel sí-sí.

Setmana 2 (del 6 al 12 d'octubre)

- Divendres 10. Exposició de la llista provisional de persones cridades a participar (poden consultar-se les dades a la web electoral). El cens específic pel 9-N es nodrirà del Registre de Població de Catalunya (amb les dades de l'Idescat, que agrupen les dels padrons municipals) i del registre de catalans a l'estranger. Pot esdevenir un dels passos més polèmics del procés. L'entitat antisobiranista Societat Civil Catalana ja ha titllat d'"il·legal" el cens que es vol confeccionar i pensa transmetre-ho a la Fiscalia perquè actuï.

- Dissabte 11. Sortejos per ajuntaments dels membres de les 8.130 meses de la consulta. Caldrà un total de 24.390 titulars de les meses i 48.780 suplents. Els sortejos es desenvoluparan fins el dia 18.

- Diumenge 12. Es publica al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) el llistat definitiu de locals de participació a cada municipi de Catalunya.

Setmana 3 (del 13 al 19 d'octubre)

- Divendres 17. Exposició del cens definitiu de participants (als ajuntaments i a la web electoral).

- Diumenge 19. Els ajuntaments publiquen als seus taulers d'anuncis els espais públics disponibles per a actes de campanya i debats, així com les ubicacions habilitades per penjar-hi cartells, pancartes i banderoles.

Setmana 4 (del 20 al 26 d'octubre)

- Dilluns 20. Comença el termini de cinc dies per poder exercir el vot anticipat, anomenat "vot per dipòsit". El dia 25 acaba el termini.

- Divendres 24. Distribució d'espais gratuïts en els mitjans de comunicació públics, segons el que estableixi la Comissió de Control. Les organitzacions interessades en participar en la campanya més política poden començar a formalitzar la sol·licitud d'espais per fer la seva difusió.

Setmana 5 (del 27 d'octubre al 2 de novembre)

- Diumenge 2. Més enllà de la campanya informativa posada en marxa per la Generalitat des del primer dia per explicar la data i la pregunta de la consulta, el 2 de novembre arrenca formalment la campanya i debat públic de les diferents organitzacions inscrites, per defensar la seva opció de vot. Poden començar a utilitzar els espais públics acordats per a actes de campanya i debat i poden penjar elements de cartelleria al carrer.

Setmana 6 (del 3 al 9 de novembre)

- Divendres 7. Acaba el període oficial de campanya i debat públic sobre la consulta sobiranista.

- Diumenge 9. La votació.

La incògnita: xoc amb el TC i resposta catalana

Una data clau, encara incerta, és el dia en què es reunirà el TC per admetre a tràmit els recursos del govern de Rajoy. Quan ho faci, la llei de consultes i el decret quedaran suspesos, però tot i així Mas ha assegurat que el seu Govern pensa seguir tirant endavant els preparatius del 9-N, per si al TC se li acudís aixecar en algun moment la suspensió cautelar i això permetés celebrar la consulta. En tot cas, Mas reunirà als líders de les forces del dret a decidir per consensuar l'estratègia. El pols jurídic pel 9-N és a punt d'entrar en la seva fase més calenta.

stats