TENSIONS A LA JUSTÍCIA
Política 09/12/2014

El cas Ruz desferma les hostilitats al Poder Judicial

Un grup de vocals s’oposen a l’estratègia del president del CGPJ per apartar el jutge

Pedro águeda
3 min

MadridLa tradicional batalla política instal·lada al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha derivat els últims dies en una mena de guerra de guerrilles en la qual els fronts tradicionals es desdibuixen. Per començar, CiU ha desaparegut del tauler amb la sortida inesperada de Mercè Pigem, sorpresa amb gairebé 10.000 euros en metàl·lic quan creuava la frontera procedent d’Andorra. Mentrestant, al flanc esquerre s’ha escenificat l’enfrontament que es viu des del començament de la legislatura entre els dos vocals beneïts pel president amb un lloc a la comissió permanent i la resta. El detonant, la continuïtat de Pablo Ruz al capdavant de la investigació del finançament irregular del PP.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ruz acaba el 24 de desembre la pròrroga que se li va concedir al juny per seguir al capdavant del jutjat d’instrucció número 5 de l’Audiència Nacional, que ocupa de manera interina des de fa quatre anys. El magistrat encara podia aspirar a continuar al tribunal fins a l’estiu, però avui es debatrà una proposta a la comissió per treure a concurs la seva plaça i 363 places més que estan ocupades per jutges que no en són titulars. La polèmica se centra en el debat de si amb Ruz, el magistrat que investiga la caixa B del partit del govern, s’havia de fer una excepció. El jutge va assenyalar, en una interlocutòria, Ana Mato i el PP com a beneficiaris “a títol lucratiu” del diner negre de la banda liderada per Francisco Correa.

El govern espanyol havia de decidir entre desfer-se de Ruz i suportar l’escàndol que provocaria o deixar que el jutge continués la investigació i creuar els dits. La proposta que el president del CGPJ, Carlos Lesmes, portarà avui a la comissió permanent permet que Ruz -i la resta de jutges- es quedin fins que arribi el seu substitut, al març, i que després demanin una altra pròrroga per finalitzar la instrucció de casos d’especial rellevància. La decisió ha provocat dues reaccions en àmbits polítics i judicials: la dels que consideren que el govern espanyol ha cedit a la pressió i els que veuen darrere de la proposta de Lesmes una sibil·lina manera de sabotejar l’últim tram de Ruz a l’Audiència Nacional, obligat a treballar de reforç en un jutjat amb un altre magistrat que sí que és el titular. Haurà de ser Ruz qui decideixi sol·licitar aquesta possibilitat. Distingit per la discreció, el jutge viu amb disgust haver-se convertit en objecte d’una contesa a la qual en cap moment ha contribuït.

Revolta de vocals

Un grup de vocals, però, es resisteixen a deixar que la decisió sobre Ruz es decideixi en el reduït àmbit de la comissió permanent, per molt que el repartiment del CGPJ decanti sempre la balança cap al costat conservador. El disseny que va imposar el PP per al Poder Judicial va instaurar que els membres de la comissió fossin elegits pel president, amb dedicació exclusiva i gairebé 6.000 euros mensuals. Lesmes va seleccionar dos vocals proposats pel PP, dos més proposats pel PSOE i Pigem, la candidata de CiU. El repartiment permetia que, encara que Pigem es posés del costat dels progressistes en les votacions, el vot de qualitat del president desfés empats. Després de la seva sortida, no serà necessari: el lloc de Pigem serà cobert per un conservador, de manera que Lesmes no necessitarà fer valer més el seu vot de qualitat. La manera com s’ha produït la sortida de Pigem ha provocat un profund malestar entre els vocals no proposats pel PP. Diuen que, tot i no tenir potestat per destituir, Lesmes tenia decidida la seva sortida quan va conèixer el cas i que la va sotmetre a una pressió intolerable per fer-la renunciar.

Divendres, just abans que es conegués la proposta de Lesmes, set vocals van presentar un escrit per sol·licitar que sigui el ple i no la comissió permanent qui decideixi. La llista de signants dibuixa les esquerdes al sector progressista: hi són tots -més Enrique Lucas (PNB)-, a excepció de Mar Cabrejas i Álvaro Cuesta, els dos membres de la comissió permanent. Des de l’inici de la legislatura el grup rebel els ha acusat de plegar-se als designis de Lesmes i no presentar batalla. Des del seu entorn, però, es defensa que han seguit les directrius que Alfredo Pérez Rubalcaba va marcar per al CGPJ: evitar un xoc frontal amb els conservadors i arribar a acords que permetessin introduir el major nombre possible de jutges progressistes al Suprem. La qüestió és si des que van marxar Rubalcaba i Antonio Camacho, corretja de transmissió amb el CGPJ, Cabrejas i Costa reben instruccions del PSOE. El secretari general, Pedro Sánchez, ha rebut missatges en els últims dies sobre la necessitat de fer que aquests dos vocals votin avui en contra del pla de Lesmes per a Ruz.

stats