Política 25/10/2013

Un estat català hauria gestionat 41.265 milions d'euros més el 2010

Roger Tugas
2 min

Barcelona.La Generalitat gestiona directament un percentatge limitat dels impostos que es recapten a Catalunya. És una de les conclusions de l'estudi que va presentar la professora d'hisenda pública de la UB Marta Espasa ahir en el marc de la jornada La construcció de la hisenda pública catalana , organitzada per ERC a la seva seu. Les dades actualitzen informes anteriors i estan extretes de la balança fiscal elaborada pel Govern per al 2010, i assenyalen que si aquell any Catalunya hagués estat independent hauria gestionat 41.265 milions més. El pressupost de la Generalitat preveia 19.321 milions d'ingressos fiscals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'estudi parteix de la base que la pressió fiscal seria la mateixa. Si fos així, les principals fonts de nous ingressos vindrien de cotitzacions de la Seguretat Social -24.663 milions-, IRPF -8.941 milions-, IVA -8.064 milions- i impost de societats -3.573 milions-, i caldria restar-li 9.862 milions en transferències a altres administracions. Els 41.265 milions que gestionaria de més Catalunya no serien nets per a noves despeses, caldria restar-los les despeses que assumiria, com l'atur, les pensions i la defensa. Aquestes despeses no estan calculades per al 2010, tot i que són inferiors als nous ingressos. Entre el 2006 i el 2009 el saldo positiu que en sortia va ser de 13.617 milions, segons Espasa.

En la mateixa jornada va intervenir Xavier Martínez-Gil, coordinador de gestió tributària de l'Agència Tributària de Catalunya, que va assenyalar que cal estructurar l'ens al territori , ja que "l'estructura actual no permet gestionar tots els impostos", i exercir competències que ja són pròpies de la Generalitat però que estan delegades als registradors de la propietat o a l'Estat, com la recaptació dels impostos propis fora de les capitals de província o la recaptació per via executiva. Al seu torn, Antoni Durán-Sindreu, professor de sistema fiscal a la UPF, va recomanar adaptar la Hisenda pròpia a les necessitats de despesa i implementar un model participatiu i basat en la "confiança mútua".

stats