Política 05/09/2014

L’ambaixada espanyola a Holanda veta la presentació de ‘Victus’a Utrecht

Laia Vicens
2 min

BarcelonaL’ambaixada espanyola a Holanda va vetar ahir la presentació del llibre Victus, que l’autor, Albert Sánchez Piñol, havia de fer a l’Institut Cervantes d’Utrecht. L’autor va lamentar ahir en declaracions a l’ARA el veto, i va emplaçar l’ambaixada a donar explicacions. “És molt trist que passin aquestes coses”, va expressar Sánchez Piñol, que va subratllar que no es tractava d’un acte polític, sinó “cultural i literari”. L’escriptor va relatar que l’ambaixada li va trucar per anunciar l’anul·lació de l’acte “per por que es polititzés”. La presentació s’ajorna “fins que es calmin les coses”, segons va argumentar l’ambaixada a l’autor, que el dia abans va presentar el llibre a Amsterdam, en un acte del Diplocat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Alguns mitjans holandesos van informar que l’Institut Cervantes hauria atribuït el veto al fet que es tracta d’una conferència “sensible”, pel context polític quan falta una setmana per a la Diada. Victus narra la desfeta de Barcelona el 1714.

El diari NRC recull la reacció de l’editora de Sánchez Piñol, Juliette van Wersch, que va condemnar el “lamentable” veto: “És un assumpte seriós, que tendeix a la censura”, va assegurar la directiu de Signatur, l’editorial que tradueix a l’holandès els llibres de l’autor català. Van Wersch va afegir que es tractava “d’una conversa pública entre un autor i el seu traductor” que va ser “boicotejada des de l’estranger”.

El cas s’afegeix a una llista d’actuacions fosques de la diplomàcia espanyola admeses pel mateix ministre d’Exteriors, José Manuel García-Margallo, per vetar la projecció exterior d’autors i acadèmics catalans favorables al dret a decidir. És el cas de la catedràtica Clara Ponsatí, del president del CATN, Carles Viver Pi-Sunyer, i de la periodista Pilar Rahola, que han comprovat de primera mà les pressions de l’Estat per vetar-los intervencions i activitats a l’exterior.

stats