Política 11/10/2012

La confecció de les llistes reobre tensions internes a ERC

La confecció de les llistes ha reobert algunes tensions internes a ERC. La inclusió d'independents i els equilibris territorials han complicat el procés. Almenys dos independents aniran en llocs de sortida.

Marc Colomer
2 min
Oriol Junqueras i Marta Rovira en una imatge del congrés que els va entronitzar al capdavant d'ERC. Les llistes tornen a posar a prova la fortalesa de la pau interna.

BARCELONA.Després de la catarsi interna que va culminar amb el lideratge d'Oriol Junqueras, la confecció de les llistes del 25-N ha posat a prova la fortalesa de la pax romana d'ERC. La urgència del procés, l'intent fallit de coalició independentista, la inclusió d'independents a la llista i els complicats equilibris territorials han reobert algunes tensions internes en la formació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Malgrat això, ningú pensa a alçar cap veu crítica per no perjudicar la candidatura en un moment transcendent per al país. Però les tensions s'han fet evidents a Lleida, Tarragona i Barcelona. A Lleida, la direcció regional, amb el vistiplau de l'aparell nacional, ha escollit l'exalcalde de Guissona Josep Cosconera en contra del criteri de les bases, que havien empès per al càrrec el fins ara candidat Carmel Mòdol, identificat amb l'antic aparell de Joan Puigcercós. També a Tarragona, després de la renúncia de Sergi de los Ríos, la pugna s'ha lliurat entre el candidat del Camp de Tarragona, l'alcalde de Montblanc, Pep Andreu, i el candidat de les Terres de l'Ebre i secretari general adjunt, Lluís Salvadó. Segons les fonts consultades, Andreu té números d'imposar-se, perquè tradicionalment el candidat de Tarragona ha estat el proposat pel Camp de Tarragona. I la presidenta de la federació de Barcelona, Patrícia Gomà, ha acabat cedint a la pressió i s'ha retirat de la cursa en benefici de Carles Macian. Per Girona, l'alcalde de Sarrià de Ter, Roger Torrent, encapçala les travesses per liderar la llista després que el filòsof Josep Maria Terricabras hagi declinat la invitació del partit.

Independents en llocs de sortida

La comissió electoral d'ERC aprova avui les llistes que proposarà al consell nacional dissabte. A la llista que liderarà Junqueras, la secretària general, Marta Rovira, i els dirigents Anna Simó i Oriol Amorós ocuparan llocs de sortida, com també dos independents, un de perfil independentista i un altre d'identificat amb l'esquerra nacional per buscar la complicitat dels decebuts del PSC. ERC reforçarà en campanya el discurs de l'esquerra nacional ara que CiU ha cobert l'espai del centredreta sobiranista.

stats