ELECCIONS 2015
Política 22/09/2014

La corrupció condicionarà la llista electoral del PP valencià

Fabra assegura que els imputats no es presentaran a les eleccions

Salvador Almenar
3 min

ValènciaSi alguna cosa ha marcat la legislatura al País Valencià ha sigut la crisi econòmica i l’ombra de la corrupció. Els casos que han esquitxat totes i cadascuna de les institucions governades pel Partit Popular i han posat en dubte l’honorabilitat d’alguns dels seus membres no només han marcat en bona part l’agenda política sinó que també condicionaran l’elaboració de les llistes electorals municipals i autonòmiques del PP.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La raó és l’anomenada línia vermella dibuixada pel president del PP valencià, Alberto Fabra, segons la qual cap persona imputada en un cas de corrupció podrà formar part de les llistes electorals municipals i autonòmiques del maig del 2015. Aquesta màxima del també president de la Generalitat Valenciana li permetrà fer net en un grup parlamentari que ha arribat a sumar 10 imputats aquesta legislatura, però també li pot generar un problema a l’hora d’elaborar candidatures municipals, algunes en ciutats tan importants del país com Alacant.

Problemes judicials

La imputació de l’alcaldessa d’Alacant, Sonia Castedo, en el cas que investiga la tramitació del projecte urbanístic del pla Rabassa per uns presumptes delictes de prevaricació i tràfic d’influències és la segona que pesa sobre la regidora del PP. Castedo també està imputada en el cas Brugal per haver afavorit presumptament un empresari en la tramitació del Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) de la ciutat. Per la complexitat dels dos casos que s’instrueixen als jutjats d’Alacant, és poc probable que l’alcaldessa quedi lliure de tota imputació en els pròxims mesos i, per tant, no es podria presentar a la reelecció amb el PP. Això pot generar una gran tensió als populars.

Si Castedo s’enroca -ja ha dit en reiterades ocasions que no pensa renunciar de moment al seu càrrec- i no facilita a Fabra el seu relleu com a cap de llista, el PP pot trobar-se amb una crisi interna a pocs mesos d’unes eleccions que se li presenten molt complicades. És cert que Fabra té autoritat per elevar a Génova una proposta de candidatura en què no hi sigui Sonia Castedo, però prendre aquesta decisió no resultarà gens fàcil al president del PP valencià, ja que apartar-la de la llista pot provocar una guerra oberta entre ells que no beneficiaria ni els interessos del PP a Alacant ni les aspiracions dels populars de revalidar el govern autonòmic.

Per sort, Fabra no tindrà finalment aquest mateix problema a Castelló de la Plana, gràcies al jutge del Tribunal Superior de Justícia valencià que instrueix el cas Gürtel, perquè va desimputar l’alcalde, Alfonso Bataller. Encara pitjor hauria sigut el problema si s’hagués imputat en el cas Nóos Rita Barberá, ja que l’alcaldessa de València és una persona amb molt de pes al partit.

Si en les municipals la seva línia vermella pot generar algun enfrontament amb alcaldes amb causes pendents, en les autonòmiques li servirà per fer net en un Parlament que a poc a poc ha anat buidant-se d’imputats. Així, si Fabra elaborés avui la llista, només hauria de prescindir dels diputats Ricardo Costa i Yolanda García, tots dos imputats pel cas Gürtel.

Sigui per culpa de la línia vermella de Fabra o per decisió personal d’alguns imputats, la realitat és que, actualment, els casos Gürtel i Brugal només afecten tres polítics de primera línia del PP, per la qual cosa elaborar les llistes serà sensiblement més fàcil del que podria haver sigut fa uns mesos.

De deu a dos diputats imputats a les Corts

La vuitena legislatura de les Corts Valencianes ha superat qualsevol registre de diputats imputats. En la bancada del PP han arribat a seure deu imputats per casos de corrupció. La pressió judicial primer i la del partit, en menor proporció, han fet que actualment només dos imputats mantinguin l’escó.

Cinc imputats pel cas Gürtel han renunciat a la seva acta. La primera va ser Alicia de Miguel, el 2013, i després la van seguir les exconselleres de Turisme Angélica Such i Milagrosa Martínez, Vicente Rambla i David Serra. Tots quatre van deixar l’escó el 2014. També van entregar l’acta Sonia Castedo i el seu antecessor a l’alcaldia d’Alacant, Luis Díaz Alperi, imputats en el cas Brugal, i els condemnats Rafael Blasco i Pedro Hernández Mateo.

stats