L’OMBRA DE BUSTOS
Política 26/07/2014

El cas de les dietes dessagna la FMC i colpeja el PSC

Marc Colomer
2 min
El nou secretari general de la FMC i el president, Xavier Amor, en la compareixença de dijous.

BarcelonaLes imputacions de 40 dels 44 alcaldes per un suposat delicte contra l’administració pública han agreujat la crisi interna de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC). I ha suposat un nou cop als socialistes catalans, ara liderats per Miquel Iceta, que, segons les fonts consultades per l’ARA, dilluns tractarà a la reunió de l’executiva les imputacions dels seus electes després que ahir posessin els càrrecs públics i orgànics a disposició del partit en compliment del codi ètic.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La Federació, presidida des del 2013 per l’alcalde del PSC de Pineda de Mar, Xavier Amor -un dels imputats pel cobrament de les dietes presumptament irregulars-, intenta salvar-se de la tempesta amb un pla de “nova governança”. Però l’anunci de les imputacions poques hores després de presentar el pla, dijous, obria un escenari nou que ampliava l’esquerda entre l’entitat municipalista -controlada durant dècades pel PSC- i CiU i ERC a causa del clima de desconfiança que s’ha generat. De fet, les fonts de CiU i ERC consultades per l’ARA veuen altament improbable que la situació a la FMC tingui possibilitats de normalitzar-se abans de les eleccions municipals del 2015. De fet, l’alcalde de Mataró, Joan Mora (CiU), imputat també en la peça separada del cas Mercuri que pivota al voltant de l’exalcalde de Sabadell i expresident de la FMC Manuel Bustos, no dubtava dijous a avisar l’actual cúpula de l’entitat que minimitzant el cas “porten la FMC a l’estocada”.

La Federació mira d’excusar-se

Superada pels esdeveniments, la FMC va intentar ahir sortir al pas de la situació creada amb la imputació dels 40 alcaldes del PSC, ERC, CiU, ICV-EUiA i PP, amb un comunicat en què va excusar els electes esquitxats pel cas i en què defensava que “res feia pensar que la manera de percebre-les [les dietes] no fos correcta”. Segons la FMC, els alcaldes afectats no feien només tasques de representació, sinó que tenien “responsabilitats assignades” amb “unes lògiques compensacions” que no podien sospitar que eren irregulars, com demostra, diuen, el fet que es declaraven a Hisenda i figuraven en les declaracions de la renda dels electes. Tant és així que la majoria dels alcaldes implicats han retornat a la FMC les quantitats brutes percebudes, malgrat que van rebre quantitats netes inferiors per les retencions aplicades. L’entitat, a més, recordava que quan l’actual cúpula de la FMC va agafar el relleu a Bustos va eliminar les dietes.

L’intent de desvincular-se de l’etapa Bustos respon al fet que la Fiscalia Anticorrupció ha demanat a la jutge que instrueix el cas que investigui si els sobresous es pagaven des del 2004, quan Bustos va assumir la presidència de la FMC, segons van confirmar ahir a l’ARA fonts judicials. La instrucció del cas va ser objecte de les crítiques dels socialistes catalans, que ahir parlaven de “precipitació judicial”. Si no n’hi havia prou, dijous el ple de l’Ajuntament de Sant Celoni va aprovar una moció de la CUP amb els vots de CiU i l’abstenció d’ICV-EUiA que insta el govern en minoria del PSC -l’alcalde, Joan Castaño també està imputat- a cursar la baixa de la FMC i la reclamació de les quotes dels anys 2011 i 2012 per l’ús “il·lícit” que se n’hagi pogut fer.

stats