CORRUPCIÓ
Política 01/08/2014

Un empresari confessa que va pagar comissions a Bárcenas

Admet que va rebre a canvi un contracte de publicitat amb el PP

Laia Vicens
3 min
L’extresorer del PP Luis Bárcenas fa més d’un any que és a la presó per risc de fuga i perquè no pugui manipular ni destruir proves.

BarcelonaEl cas Bárcenas torna a agafar volada amb una confessió inesperada. L’empresari de Zamora José Antonio Perelli va confessar ahir que la seva empresa va pagar durant anys milers d’euros al Partit Popular a canvi de la contractació de la publicitat electoral del partit. Però l’empresari dóna una altra dada rellevant: qui cobrava les comissions era l’extresorer del PP Luis Bárcenas, ara a la presó pels suposats delictes contra l’administració pública i la hisenda pública, a més dels delictes de blanqueig de capitals, d’estafa i de falsedat documental.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’empresari va confessar ahir que la seva empresa, BD Mail, ha estat pagant durant anys comissions de desenes de milers d’euros al PP, a canvi que el partit contractés el mailing i la publicitat de les campanyes electorals a aquesta empresa. Concretament, segons el testimoni de Perelli, el PP va pagar 1.537.609,93 euros a BD Mail per la gestió de la publicitat de les eleccions generals i europees del 2004, les primeres amb Mariano Rajoy de cap de cartell. A canvi, l’empresa va abonar unes comissions de 120.005,16 euros en metàl·lic i “milers d’euros més” en regals de luxe, de marques com Hermès i Louis Vuitton. Uns regals i uns diners que recollia l’extresorer del PP Luis Bárcenas.

Beneficis gràcies al PP

Aquesta revelació arriba després que Perelli s’hagi jubilat i, segons fonts del cas, hagi trencat les relacions amb el seu antic soci. L’empresari va explicar durant la seva confessió que va adonar-se dels fets l’any 2005, després d’inspeccionar els comptes de la seva empresa i veure detalls que no li quadraven. “S’estava duent a terme una comptabilitat B” a l’empresa, explica Perelli. L’empresari ha relatat a la Guàrdia Civil del municipi de Benavente, a Zamora, que va recórrer al seu soci i que aquest li va reconèixer que “gràcies als contractes aconseguits amb el PP a través de Luis Bárcenas s’obtenien els beneficis necessaris perquè l’empresa tirés endavant”. L’empresa tenia guanys “tot i que s’haguessin de pagar comissions a l’extresorer per obtenir aquests contractes”, admet ara Perelli. L’expropietari de BD Mail va voler donar consistència al seu testimoni aportant documentació com xecs al portador, en què es demostrarien les comissions abonades al PP a canvi de les campanyes de publicitat. Perelli va subratllar que la seva empresa treballava per al PP des de l’any 1983, tot i que no va ser fins a finals dels anys 80 quan va començar a fer tractes directament amb l’extresorer popular.

El testimoni i les proves de José Antonio Perelli ja són en mans del jutge de l’Audiència Nacional Pablo Ruz, el magistrat que porta el cas que investiga el presumpte finançament il·legal del PP, a través de donacions privades d’empresaris i sobresous en negre a càrrecs del partit. A més, Ruz va destapar un compte de Luis Bárcenas amb 22 milions d’euros a Suïssa.

Similituds amb el cas Gürtel

Les activitats que va reconèixer l’empresari de Zamora recorden la dinàmica que desenvolupaven les empreses investigades pel cas Gürtel. Una xarxa de negocis que es nodria de fons públics a través de donacions -a vegades per pressions i suborns- a funcionaris, polítics i representants públics, una trama també investigada pel mateix Ruz. La confessió suma un nou testimoni que fa més gran l’ombra de dubte que plana per sobre del PP.

El PP acomiada un assessor acusat de maltractament

El PP va anunciar ahir la destitució fulminant d’un dels seus assessors a la Diputació de València, Blai Albarracín, després que fos detingut per haver maltractat la seva parella. El president de la Diputació i del PP de València, Alfonso Rus, també ha demanat al partit que suspengui Albarracín de militància i de tots els seus càrrecs orgànics. Les responsabilitats que té al partit queden “en un punt mort fins que es pugui defensar”, va explicar Rus. Albarracín és president del PP d’Alberic, a la Ribera Alta, i secretari d’actes provincial. Alfonso Rus va assegurar ahir que, “davant qualsevol indici de violència, no pot haver-hi mitges tintes”, i va condemnar “enèrgicament” la violència de gènere.

stats