Política 03/07/2014

La dreta espanyola exhibeix duresa ideològica a l’ombra de FAES

Ahir es va presentar a Madrid el llibre ' Cuando se jodió lo nuestro', del periodista Arturo San Agustín

i
Joan Rusiñol
2 min

MadridHi ha, a Madrid, elits que proven de forçar un diàleg in extremis entre els governs català i espanyol. “Si es vol arreglar el problema, es pot arreglar”, va assegurar ahir al vespre l’empresari Luis Conde a la presentació a la capital espanyola del llibre Cuando se jodió lo nuestro, del periodista Arturo San Agustín. En els últims mesos, han transitat alguns missatges entre els dos presidents per persones interposades, però, com a mínim en aparença, sense fruits. Les posicions són on eren i els populars han optat, a les portes de les vacances, per rearmar-se ideològicament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aprofitant l’ombra de la FAES, que aquesta setmana celebra el campus d’estiu, la dreta espanyola ha decidit muscular la duresa política. Ahir, el seu portaveu a la Comissió Constitucional del Congrés, Pedro Gómez de la Serna, va afirmar que “qualsevol espurna farà saltar la violència” a Catalunya. Brandant l’espantall de la crisi a Ucraïna -que temps enrere ja havia agitat el ministre espanyol d’Exteriors- va fer la seva fotografia de la concentració prevista per a l’Onze de Setembre a Barcelona: “Una manifestació amb ocupació de places seguint el model de la plaça Maidan, a Kíev”.

Contrarestar el sobiranisme

Al PP són conscients de la dimensió que ha adquirit el procés català. “Ens trobem en el moment més perillós per a Espanya des del 1975”, va alertar el diputat per Segovia. Un repte que ja no es pot resoldre amb “un pacte fiscal” ni amb un nou Estatut, va admetre. Lluny, però, de proposar mecanismes que provin de buscar una sortida de consens, va defensar un nou procés paral·lel que deixi en “via morta” el programa independentista. Altres dirigents del partit, com el responsable de sanitat, José Ignacio Echániz, van reiterar la negativa a la reforma constitucional que plantegen els socialistes com a alternativa.

Dilluns, la secretària general dels populars, María Dolores de Cospedal, va certificar la tesi de l’immobilisme. La formació de Mariano Rajoy prova de resintonitzar amb els votants després de les eleccions europees i a les portes d’una tardor políticament molt intensa i una primavera, el 2015, en què pot haver-hi una forta sotragada municipal. El president gallec, Alberto Núñez Feijóo, va fer una crida a mantenir “la lluita ideològica” contra el nacionalisme. La rebaixa d’impostos i el no rotund al 9-N a Catalunya són eines de la dreta espanyola per recuperar suports i contrarestar les crítiques espanyolistes d’una manca de projecte global per a l’Estat. Les demandes de diàleg d’una part de l’empresariat, de moment, no fan forat al discurs públic.

A la presentació del llibre de San Agustín, l’expresidenta de Madrid, Esperanza Aguirre, va mostrar-se comprensiva amb els greuges en infraestructures, el dèficit fiscal i la indignació per la sentència de l’Estatut. Això no es va traduir en autocrítica, sinó en duresa contra el sobiranisme. A l’ombra de FAES.

stats