MALES PRÀCTIQUES
Política 31/10/2014

Un funcionari facilitava els negocis d’Aznar

Núria Orriols
2 min

BarcelonaL’expresident del govern espanyol José María Aznar va recórrer a un alt funcionari per aconseguir comissions milionàries en els seus negocis amb el règim de Muammar al-Gaddafi. Segons publicava ahir Eldiario.es, el funcionari Pablo Casado, que exercia llavors d’assessor a l’oficina de l’expresident -amb sou a càrrec dels pressupostos públics-, va ser la persona de confiança d’Aznar per ocupar-se de “qualsevol comunicació” entre les parts contractants. L’any 2010 l’expresident espanyol va firmar un contracte amb la filial de la constructora Abengoa -Befesa- per fer d’intermediari entre la societat i el govern de Gaddafi i aconseguir així l’adjudicació de quatre dessalinitzadores que volia construir el ministeri de Serveis Públics de Líbia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fa quatre anys, Casado ocupava el “nivell 30 del grup A1 dins la funció pública”, el màxim nivell dins del funcionariat. Així, el 10 de setembre, quan Aznar va firmar el contracte amb Abengoa, Casado estava assignat al ministeri de Presidència i, per tant, cobrava un sou públic. D’acord amb la declaració de béns de Casado com a diputat -ara és al Congrés dels Diputats pel PP- va percebre més de 46.000 euros en concepte de treballador públic l’any 2011. Des del 2009 fins a les anteriors eleccions generals, Casado va ser assessor d’Aznar d’acord amb el que defineix l’estatut dels expresidents, que estableix, segons recorda Eldiario.es, queen virtut de la seva condició s’adscriuran a la seva oficina d’expresidents dos funcionaris, un de nivell 30 i un altre de nivell 18, per lliure elecció.

A inicis d’aquesta setmana va transcendir la comissió generosa que Aznar, actual president de la fundació FAES i president d’honor del PP, va cobrar de la filial del grup sevillà Abengoa, dedicat a la construcció de dessalinitzadores, depuradores i infraestructures mediambientals. Pels treballs prestats, Aznar hauria cobrat 100.000 euros cinc dies després de firmar el contracte i la remuneració total arribava a l’1% de comissió, “fins que la xifra d’adjudicació acumulada de projectes dins el programa arribés a 250 milions d’euros”.

stats