FUNCIÓ PÚBLICA
Política 29/11/2014

Els interins recuperaran el 100% del seu sou el 2015

El Govern reverteix les retallades de les pagues extres

Patricia González
2 min

BarcelonaEl Govern suavitza les retallades a la funció pública. La Generalitat i els sindicats han pactat, en el marc de la taula de la funció pública, que els interins amb reducció de jornada i retribució recuperin el 100% del sou i la jornada laboral, hi hagi nous pressupostos o no. La mesura engloba els prop de 15.000 treballadors interins que arrossegaven des de fa tres anys una jornada i un sou del 85%. Aquesta recuperació del 15% suposa una assignació d’entre 15 i 16 milions d’euros del pressupost de la Generalitat, segons fonts sindicals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La negociació també inclou el compromís de recuperar la paga extra que els funcionaris van perdre fa tres anys a partir de l’1 de gener. Aquesta paga extra suposa una assignació al pressupost de la Generalitat d’uns 420 milions d’euros.

D’altra banda, el Govern es compromet a continuar negociant per abordar temes pendents com el pagament dels 44 dies de la part meritada de la paga del 2012, que es van retallar retroactivament, a més de la recuperació del fons d’acció social. Aquest últim es destinava als empleats públics que travessaven conjunturalment una situació de vulnerabilitat i també es va anul·lar fa tres anys. L’assignació pressupostària per a aquesta mesura era en l’últim exercici d’uns 6 milions d’euros.

Diferències al Parlament

El camí de Mas per trobar aliats per aprovar els nous pressupostos s’ha convertit en una cursa d’obstacles amb el trencament del pacte de legislatura amb ERC després del 9-N alternatiu. Sense aliats, el president de la Generalitat, va anunciar la necessitat de presentar uns pressupostos per al 2015 per incloure-hi la paga extra dels funcionaris. Els republicans, que ja havien anunciat que no donarien suport a uns altres pressupostos “autonòmics”, van enviar una proposta al conseller Mas-Colell que preveia la pròrroga dels pressupostos d’aquest any 2014 amb la inclusió d’una modificació al decret per afegir-hi la paga extra i la recuperació de la jornada i sou dels interins.

El Govern haurà d’enviar el projecte al Consell Econòmic i Social per sotmetre’l a negociació i esmenes, i després enviar-lo al ple on CiU necessita almenys un soci per aprovar-los. Artur Mas preveu aprovar els pressupostos el febrer de l’any que ve però tot està condicionat a la convocatòria de les plebiscitàries.

Clima de negociació

L’acord va arribar durant la celebració de la quarta reunió de la taula de la funció pública, ja que fins ara no hi havia hagut “clima de negociació”, segons van admetre les parts implicades. Xesús González, de CCOO, no només celebrava els acords concrets que es van tancar, sinó també la voluntat del Govern de continuar negociant temes que fins ara no havia acceptat.

Per la seva banda, Xavier Casas, responsable de l’àrea de la Generalitat de la UGT, va destacar que després de la reunió “de bloqueig” de dilluns, la Generalitat va cedir en la negociació que feia referència als interins i va considerar que era necessari tancar l’acord per estar a temps d’incloure’l en els pressupostos que el conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, presentarà aquest dimarts, 2 de desembre.

stats