CONDEMNA
Política 29/07/2014

Primer dia de l’expresident balear Jaume Matas a la presó

L’exministre ingressa per sorpresa al centre penitenciari de Segòvia per complir una pena de 9 mesos

Antònia Artigues
4 min

PalmaL’expresident del Govern Balear i exministre de Medi Ambient Jaume Matas ha passat la seva primera nit a la presó. Des de la tarda d’ahir és un nou reclús del centre penitenciari de Segòvia, la presó que l’exlíder del PP balear ha escollit per complir la pena de 9 mesos de presó com a autor d’un delicte de tràfic d’influències que li va ser imposada pel Tribunal Suprem.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Matas ho va fer, però, intentant amortir al màxim el ressò mediàtic. Per això va acudir per sorpresa, aproximadament a les 16.40 hores, a la presó de Segovia. Acompanyat per un fill seu, va recollir ràpidament una bossa negra ben plena i una de vermella més petita i, sense dir res, va caminar, una mica capcot, cap a la porta de la presó. I hi va entrar. D’allà no en sortirà, com a mínim, fins a complir tres quartes parts de la condemna; és a dir, sis mesos. Ara bé, el fet que Matas estigui imputat en nombroses causes i que encara hagi d’afrontar diversos judicis més pot acabar allargant la seva estada.

Estratègia per evitar pressió

La defensa de Jaume Matas, que exerceix a Madrid l’advocada Pilar Gómez Pavón, va maniobrar durant tot el dia d’ahir per despistar els periodistes. Hores abans de l’entrada de Matas a la presó va dir que no li constava que l’expresident balear hagués anat a l’Audiència de Madrid -on hi havia periodistes de guàrdia a la porta- a buscar el requeriment amb l’ordre de presó, així com estava previst i ordenat. Pavón va ser molt inconcreta i va dir que segurament Matas “entraria aquesta setmana” a la presó, però que no podia concretar quan.

Quan l’advocada estava pronunciant aquestes paraules l’expresident i exministre segurament ja tenia les bosses preparades i gairebé el cotxe en marxa per sortir cap a la presó de Segòvia. N’hi va haver imatges, però no la nombrosa presència de mitjans que esperaven cobrir la notícia. Una situació controlada, doncs.

Evitar l’escridassada

Ara bé, en pocs minuts la notícia va córrer i es va col·locar al capdavant de l’actualitat informativa. En optar per la presó de Segòvia (fins fa poc es pensava que en triaria una de Madrid), Matas esquivava la imatge més temuda pel seu entorn: ingressar al centre penitenciari de Palma, que ell mateix va inaugurar, i on es trobaria amb la seva exsòcia de govern, l’expresidenta del Parlament i del Consell de Mallorca, Maria Antònia Munar. La pressió mediàtica -i, possiblement, també la ciutadana- s’hauria multiplicat a Mallorca.

L’expresident balear ha evitat amb aquesta estratègia haver d’entrar a la presó escridassat. Però el que no podrà evitar és el negre horitzó judicial que se li obre a partir d’ara.

Matas ha ingressat a la presó per complir-hi una pena de 9 mesos. El Tribunal Suprem va rebaixar de manera important la condemna inicial de l’Audiència de Palma, que era de 6 anys de reclusió. Aquest cas -el que l’ha dut a la presó- es podria considerar molt menor tenint en compte la magnitud de la resta de causes que té obertes Matas, algunes de tan greus com el cas Nóos, en el qual també estan imputats Iñaki Urdangarin i la infanta Cristina.

L’exlíder del PP balear complirà presó, per ara, per haver afavorit, des de la seva condició de president, una contractació fraudulenta per poder pagar al periodista que li escrivia els discursos, Antoni Alemany, i també per la concessió de subvencions públiques a la seva empresa de notícies. Alemany ha d’entrar a la presó al setembre per complir dos anys i tres mesos per aquest cas.

Matas també té una segona condemna per suborn, ja que va demanar a un empresari que pagués 3.000 euros mensuals simulant un contracte fictici a la seva dona. En aquest cas, però, la pena ha sigut una multa. Amb dos judicis, Matas ha sumat dues condemnes. I està imputat en 15 causes més.

Només pel cas Nóos, el fiscal demanarà entre 5 i 8 anys de presó. I encara faltaran els judicis per altres peces del cas Palma Arena, com el cas Over Marketing (contractes públics a l’empresa que va fer la campanya electoral del PP), el de la maqueta de l’òpera i el del sobrecost del velòdrom (que va passar de 44 milions a 110), entre d’altres. Per a Jaume Matas, la pena que ahir va començar a complir pot ser tot just la primera d’una llarga llista.

Matas, tancat perquè quedi clar que la corrupció es castiga

L’Audiència de Palma s’ha mostrat contundent amb la corrupció i des del primer moment va rebutjar la petició de Matas de no ingressar a presó perquè la condemna que se li havia imposat era inferior a dos anys. Matas considera que, en haver-se-li denegat aquesta possibilitat, se l’ha discriminat. En diverses resolucions, l’Audiència va deixar clar -i ha quedat escrit com una advertència seriosa per a la resta de casos que es puguin donar- que la possibilitat de suspendre una condemna menor mai és automàtica sinó que és una facultat que té el tribunal, que pot decidir atorgar aquest benefici o no. En el cas de Matas, el tribunal ha dit, sense cap mirament, que l’expresident no s’ho mereix. Que dispensar-lo d’entrar a presó, encara que siguin nou mesos, estendria la idea que la corrupció no es castiga. Tampoc li ha volgut commutar la pena per una multa. Afirma que no compensaria el mal que ha fet: trair la confiança dels ciutadans. Va a la presó, doncs, com a mesura exemplaritzant.

stats