Política 06/12/2014

El president abona la idea d’omplir de contingut social l’estat propi

O.m.
2 min

BarcelonaUn dels punts destacats de la proposta d’Oriol Junqueras, president d’ERC, per a l’escenari posterior al 9-N és el fet de “dotar de contingut” les plebiscitàries, i d’aquí que rebutgi concórrer en coalició i amb un únic punt al programa (la independència) com voldria el president de la Generalitat, Artur Mas. Tres dies després de la conferència del líder republicà, Mas va fer una crida a “relligar” el concepte de “llibertat” -en referència a l’estat independent- amb la justícia social. “Volem un país més lliure i sobretot més just. Si només és més lliure també està bé, però sobretot ha de ser més just. La llibertat ha d’estar al servei de la justícia i de la igualtat de drets i oportunitats”, va dir Mas en un discurs posterior a l’entrega del Memorial Trias Fargas a la presidenta de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa, Anne Brasseur.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El líder de CiU, que no va fer cap referència explícita a les negociacions per a les plebiscitàries, va voler recordar que el 9-N la societat es va comportar de manera “responsable, madura, adulta i lliure”. Davant les amenaces de sortir de la UE en cas d’independència, Mas va considerar que Catalunya, la llibertat i Europa formen un “trinomi” que s’ha demostrat al llarg de la història. “Som com tres amics que van junts i que els agrada compartir moltes coses, i no s’entendria que no fos d’una altra manera”, va indicar el president.

La premiada Brasseur, nascuda a Luxemburg, no va fer cap referència al procés sobiranista en el seu discurs i es va limitar a fer una crida contra els discursos “extremistes” que apareixen en aquests moments en diversos punts d’Europa. Jordi Xuclà, president de la Fundació Llibertat i Democràcia, va reivindicar el llegat de Ramon Trias Fargas -dues vegades conseller a les ordres de Jordi Pujol- i va voler deixar clar que el liberalisme clàssic no té res a veure amb el “neoliberalisme salvatge” que impera en cercles financers. “ Això s’hauria de dir anarcocapitalisme”, va defensar Xuclà, que també és diputat de CiU per Girona al Congrés.

stats