Política 15/09/2014

El bloc sobiranista busca salvar el front comú al Parlament

Sara González
2 min

BarcelonaMalgrat les escaramusses entre alguns actors del procés al voltant de l’estratègia a seguir en cas que la justícia espanyola tombi la convocatòria del 9 de novembre, els grups que defensen la consulta s’han conjurat per pactar una resolució en el debat de política general que arrenca avui al Parlament. Serà dimecres quan es votin al ple les propostes de resolució dels grups. Per tant, els partits encara disposen de 48 hores per negociar-ne el redactat. Però a jutjar per l’agror en les relacions entre Oriol Junqueras i Josep Antoni Duran i Lleida, l’acord possiblement no serà bufar i fer ampolles.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després de l’èxit de la V, segons fonts parlamentàries, CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP es van emplaçar a pactar un pronunciament conjunt en defensa del 9-N, per “reforçar la imatge unitària” transmesa durant la Diada i per “traslladar la pressió” al govern de Mariano Rajoy. Es tractarà d’un compromís per celebrar la consulta el 9 de novembre, però haurà de ser prou ambigu per no plantejar cap escenari que divideixi els grups. Mentre que ERC i la CUP s’han manifestat a favor de desobeir un veto del Tribunal Constitucional, CiU i ICV-EUiA eviten parlar en aquests termes i insisteixen que la consulta ha de tenir “garanties”. “Hem d’arribar a un acord, no podem fer el ridícul davant la ciutadania”, raonaven ahir fonts de la negociació.

El PSC, a l’expectativa

El PSC de Miquel Iceta intentarà defugir el frontisme en aquest terreny i defensarà un cop més una consulta “legal i acordada”. Corre el risc, però, de veure com dues diputades crítiques del seu grup, Marina Geli i Núria Ventura, pressionen perquè els socialistes se sumin al pronunciament a favor del 9-N. El PSC esperarà a veure’n el redactat.

A part del debat sobiranista, les discussions d’aquests tres dies al Parlament tindran dos grans fronts més. Un és la crisi econòmica: l’oposició d’esquerres l’aprofitarà per denunciar el “fracàs de les polítiques d’austeritat” del Govern, com indiquen fonts del PSC, ICV i la CUP, i el PP presumirà de la gestió de Mariano Rajoy. L’altre gran debat girarà al voltant del cas Pujol i la corrupció. L’oposició en bloc s’hi abonarà per carregar contra CiU. El debat s’inicia avui amb la intervenció d’Artur Mas, demà continua amb el cos a cos amb l’oposició i, finalment, dimecres es voten les resolucions.

stats