Política 09/06/2014

Una substitució orgànica que requerirà debat

O.m.
1 min

BarcelonaQuines són les funcions del secretari general de CiU, segons els acords per federar-se que Unió i Convergència van firmar el 2001? “Li correspon la direcció executiva de la federació, les funcions de portaveu, la coordinació de les comissions nacionals i totes aquelles funcions que li delegui el president de la federació”. Josep A. Duran i Lleida ocupa aquest càrrec des de fa tretze anys. Només ell l’ha representat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquesta és la fórmula que van trobar els dirigents de CiU per repartir el poder orgànic quan Jordi Pujol va triar Artur Mas com a candidat amb la consegüent irritació de Duran. En aquells moments es va crear una comissió permanent que estava formada per Mas -candidat a la presidència de la Generalitat-, Duran -secretari general de CiU- i Pujol -president de CiU i també de la Generalitat-, i que tenia “caràcter executiu”. “El candidat a la presidència tindrà un estatus especial”, sostenen els estatuts nacionalistes.

És en aquests estatuts en què es marca quin és el camí que cal seguir per escollir nou secretari general de CiU quan Duran formalitzi la dimissió. El càrrec s’ha d’escollir entre els membres del comitè executiu nacional de la federació i ha de ser ratificat pel consell nacional conjunt de CiU. Aquest consell nacional, que en un principi havia de reunir-se regularment per intensificar les relacions entre els dos partits de la federació, es troba en comptades ocasions per aprovar les llistes conjuntes just abans de cada cita electoral. La tria d’un nou secretari general de la federació, per tant, generarà debat intern perquè obligarà a trobar un candidat a Unió -norma no escrita- que ha d’acceptar CDC.

stats