Política 07/12/2014

Els trencacolls de la negociació entre Mas i Junqueras

Els dos líders iniciaran la setmana vinent la negociació sense acord i amb dubtes a resoldre en els fulls de ruta

Oriol March
3 min

BarcelonaEl panorama és ara mateix incert i la negociació tot just arrenca, però hi ha un element que genera consens entre el sobiranisme polític i el civil: el fons i la forma de les futures eleccions plebiscitàries s’han de definir tan aviat com sigui possible. I, si pot ser, abans que acabin les vacances de Nadal. Artur Mas i Oriol Junqueras ja han fet públiques les seves propostes a través de dues conferències en què han defensat posicions diferents sobre la fórmula per concórrer als comicis, i ara els toca asseure’s a negociar punts de trobada. Els pròxims dies el president de la Generalitat i el líder d’ERC es trobaran per abordar-los.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot seguit s’expliquen els aspectes que els dos dirigents hauran de tractar davant la inconcreció que, encara, registren les seves estratègies. I ho hauran de fer enmig de les reticències que han generat les conferències de Mas i Junqueras en les cúpules dels partits respectius.

Exercici de sobirania

Quin marge té Catalunya per actuar com si ja fos independent?

Junqueras defensa que, des del primer moment, Catalunya “exerceixi com un estat independent”. ¿Però l’actual estructura de la Generalitat té capacitat de complir amb això, tenint en compte que la Hisenda pròpia no està en marxa? Mas defensa -també ho fa Junqueras- que després de les eleccions -pel president són “el referèndum impedit per l’Estat” i pel líder d’ERC han de ser “constituents”- caldrà construir estructures d’estat necessàries per garantir la viabilitat del procés.

Les estructures d’estat

Com s’esquiven els obstacles que posarà el govern espanyol i el TC?

L’Estat i el Tribunal Constitucional no faran concessions per construir les estructures d’estat. Tampoc posaran la catifa vermella en el procés de participació que Mas vol engegar sobre la Constitució ni en el referèndum per aprovar-la i ratificar la Constitució de l’estat independent. ¿I si hi ha una oferta de l’Estat en els divuit mesos que Mas vol destinar a construir la plena sobirania? Què caldria fer un cop ja s’ha votat a la independència a les plebiscitàries? L’interrogant es manté en l’aire.

Comunitat internacional

Quin grau d’acceptació tindrien els passos unilaterals catalans?

Junqueras defensa que cal actuar com un estat, però no concreta l’estratègia per evitar l’aïllament internacional. Mas es limita a anunciar negociacions amb la comunitat internacional per comunicar la voluntat catalana de convertir-se en estat.

Confecció de llistes

Amb quins criteris s’han de fer la candidatura o candidatures?

Junqueras proposa tres llistes independentistes amb el mateix paraigua que permetin “la unitat de molts” per davant de la “unitat d’uns quants”. Mas una llista unitària amb els partits hibernant i independents que es presentarien només un cop. Però el president no ha concretat com s’hauria de formar, i tampoc la presència que hi tindrien els partits i ni tan sols si ell la vol encapçalar, com diu CDC que ha de fer.

Marge de negociació

Quines renúncies estan disposats a fer els dos dirigents?

Junqueras, tenint en compte el que ha anat dient, s’avé a parlar de tot menys de la llista conjunta. Mas -i dirigents de CDC en privat apunten que això és “fonamental”- considera que el millor és una candidatura conjunta amb un programa únic i no aclareix fins on són importants ICV-EUiA i, sobretot, la CUP. A què estan disposats a renunciar els dos dirigents per la unitat? Aquesta és una incògnita a resoldre per encarar el camí cap a les plebiscitàries.

Unió vol canvis a l’Estat i CDC els veu inviables

Els integrants de CiU van evidenciar ahir les seves opinions divergents sobre una possible reforma del model d’estat. Així, el secretari general d’Unió, Ramon Espadaler, va lamentar a Efe el rebuig del PP a la proposta del PSOE de modificar la carta magna i va instar Rajoy a posar sobre la taula “una contraproposta” per reformar l’Estat. Al seu parer, les eleccions espanyoles de l’any que ve poden ajudar a explorar aquesta via si el PP perd la majoria absoluta. En canvi, el coordinador general de CDC, Josep Rull, va afirmar que el país està “en un canvi de pantalla”, de manera que una modificació del text “seria per anar a pitjor”. En una entrevista a Catalunya Ràdio, el número dos de CDC va afirmar que “és més fàcil arribar a la independència que reformar la Constitució”. “Ara ja no es tracta de canviar la Constitució espanyola, sinó de començar a redactar la catalana”, va afirmar.

stats