Política 25/02/2014

La tria del candidat a Brussel·les divideix EUiA

Nuet aposta per un dirigent de Procés Constituent sense que hagi de concórrer a les primàries

Sara González
2 min

Barcelona.Les perspectives electorals d’Esquerra Unida estan a l’alça i EUiA és conscient que per primera vegada té opcions que el seu cap de llista sigui eurodiputat. El procés de tria del candidat, però, no es preveu gens plàcid. Quan el partit ja comptava amb dos aspirants que havien recollit els avals per concórrer a les primàries, el coordinador general d’EUiA, Joan Josep Nuet, aposta perquè l’únic candidat a cap de llista sigui Gerardo Pisarello, professor de dret constitucional de la UB i membre de Procés Constituent, el moviment d’esquerres i sobiranista impulsat per Arcadi Oliveres i Teresa Forcades.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Per primer cop podem tenir un candidat independent amb un enorme prestigi acadèmic i social que ens permetrà connectar amb nous sectors”, va argumentar ahir Nuet. Tal com va aprovar el consell nacional d’EUiA dissabte amb un 66% dels vots dels consellers presents, la militància votarà el 7 i 8 de març si Pisarello ha de ser o no el seu cap de llista a les europees. Si rep el suport de la majoria de militants, la resta de la llista es triarà el 14 i 15 de març a les primàries, a les quals tenen previst concórrer Toni Barbarà, responsable d’Europa d’EUiA, i Mireia Rovira, titular d’internacional.

El procediment que se seguirà, però, ha indignat una part del partit, ja que consideren que bloquejar el número u de la llista a través d’un referèndum és una “imposició” de Nuet que va en contra de les primàries. “És una tupinada”, assegura un dirigent d’EUiA. “No comparteixo aquesta manera de fer”, afegeix un altre membre de la cúpula. I és que denuncien que la proposta del referèndum per avalar Pisarello com a candidat no es va fer pública fins divendres, hores abans del consell nacional i enmig d’un procés de primàries per al qual Barbarà i Rovira ja havien obtingut els avals reglamentaris. “Pisarello és benvingut, però que es presenti en igualtat de condicions a les primàries”, van reivindicar alguns dels assistents.

Nuet, però, va defensar ahir que la seva aposta per donar prioritat a “l’acord polític” d’acceptar Pisarello de número u servirà per canalitzar el vot de sectors com el 15-M. Amb tot, EUiA encara no sap quin lloc de la llista d’IU ocuparà. L’any 2009 va concórrer a la sisena posició, però la coalició va obtenir dos representants. Ara, però, els sondejos apunten que en podrien obtenir entre cinc i vuit. El candidat d’ICV, Ernest Urtasun, ocuparà el segon lloc, i el de l’organització gallega Anova estarà entre els cinc primers. El líder d’IU, Cayo Lara, va admetre ahir que quadrar la llista en una coalició tan plural no serà gens fàcil i es va mostrar contrari a confeccionar-la a través de primàries perquè, al seu parer, “esclafen les minories”.

stats