Efímers 15/07/2012

Tot a punt per a les vacances

Thaïs Gutiérrez
4 min
Una dona descansa a la piscina d'un resort en una illa tailandesa. Molta gent vol desconnectar durant les vacances.

"Aquest any vull anar de vacances i descansar", diu l'Anna amb vehemència. Aquesta jove va escollir el Vietnam per anar-hi de vacances l'estiu passat, i hi va passar 18 dels 21 dies que tenia de descans. "Va ser un viatge molt interessant, però vaig tornar molt més cansada del que havia marxat ", diu. Aquesta mateixa frase la va pronunciar també l'estiu passat la Carmen, mare de dos fills adolescents i amb un marit que treballa al món de la construcció. "Vam marxar uns dies al poble del meu marit, a Extremadura. Vam instal·lar-nos a casa de la meva sogra, que està malalta, i em vaig passar tots els dies netejant la casa, cuinant i rentant la roba. Vaig tornar esgotada". Ella, igual que l'Anna, s'ha promès no tornar a cometre aquests errors i enguany vol descansar de debò.

Per Josep Vilajoana, psicòleg i degà del Col·legi de Psicòlegs de Catalunya, és molt important "tenir en compte que cada persona té unes necessitats diferents de cara a les vacances", i explica que no és el mateix "un executiu estressat que l'únic que vol es perdre's al mig de la natura, que un adolescent cansat del curs escolar que espera poder sortir de marxa cada nit o una parella amb fills petits que busquen un moment per descansar". És per això que una de les primeres coses que s'ha de fer abans de les vacances, segons aquest expert, és "pactar". És a dir, parlar del que cadascú necessita i posar-ho sobre la taula per intentar arribar a acords.

Expectatives realistes

Per Empar Pérez, psicòloga i directora mèdica de psicologia del portal d'internet The Doctors, "és molt important organitzar-se i no posar gaires expectatives en les nostres vacances". Segons aquesta especialista, molta gent "espera que les vacances acabin amb tots els seus problemes i tornin completament renovats". Això és un error molt comú, alerta aquesta psicòloga, que explica que hi ha una part important de la població que viu amb una dicotomia permanent en què les vacances representen el positiu i la feina el negatiu. "Això és molt dur -sentencia Pérez-. Hi ha molta gent que té una feina que no li agrada gaire o que té problemes a la feina, i cal saber que això no se solucionarà amb les vacances, aquesta és una feina que s'ha de fer al llarg de l'any per intentar millorar la situació". Vilajoana també coincideix en aquesta valoració. "Les expectatives que molta gent té són descansar i recuperar tota l'energia que hem gastat durant l'any, i això és impossible", reconeix aquest psicòleg, que explica que, en el cas de viatjar, les expectatives han de ser les de descobrir i conèixer coses noves sabent que no es descansarà gaire i s'hauran de suportar incomoditats i imprevistos. "No és el mateix anar a Indonèsia que a Calafell", diu Vilajoana, que destaca que "viatjar és bo si es té la ment oberta i es tenen ganes de conèixer coses noves; si no, és millor anar a algun lloc conegut a prop de casa". Aquests dos psicòlegs coincideixen que en el cas que es vulgui fer un viatge el millor és fer-lo al principi de les vacances per després tenir temps per descansar, pair-lo i gaudir-ne recordant-lo abans de tornar a treballar.

Consells nutricionals

La doctora nutricionista Pilar Senpau, autora de Dieta catalana i salut (Pòrtic), creu que l'estiu "pot ser una molt bona època per combatre l'estrès acumulat durant l'any amb els aliments de temporada". Els mesos de la calor són els més rics en fruites i verdures, que, segons Senpau, "tenen una gran capacitat antioxidant i serveixen per netejar toxines". Segons aquesta experta, "a l'estiu hauríem de menjar entre 2 i 3 peces de fruita diàries, a part d'algun plat amb hortalisses, com l'amanida o el gaspatxo, així farem una dieta molt més saludable que a l'hivern". A més, Senpau recomana menjar molt peix, especialment blau, "perquè és molt ric en omega-3, un greix que el nostre cos no pot fabricar i que serveix molt per reparar la salut de les neurones que estan molt deteriorades per l'estrès acumulat durant l'any", recomana la doctora.

Augmenten les separacions

Un altre aspecte que cal conèixer abans de marxar és que les vacances d'estiu són un període complicat per a moltes parelles. Els psicòlegs coincideixen que després de les vacances augmenten les consultes per problemes de parella. "Durant les vacances dues persones que normalment es veuen poc passen a compartir 24 hores al dia, i això a vegades no és fàcil de pair", explica Pérez, que destaca que, a més, hi ha "una pressió perquè tot surti bé i perquè siguem feliços, ja que durant tot l'any esperem aquell període de descans i no volem que falli res". Aquesta pressió pot provocar que qualsevol petita discussió o desavinença trenqui la pau familiar. Vilajoana, per la seva banda, apunta que hi ha persones que descobreixen que les seves parelles "han canviat molt i han deixat de ser el que es pensaven que eren". "A més -diu-, les situacions de canvi, com poden ser els viatges, en què no hi ha les comoditats de casa, poden fer aflorar conflictes latents en la parella".

Planificar bé

Francesc Carnerero, president de l'Associació Catalana d'Agències de Viatges (ACAV), és un expert preparant les vacances dels altres, i tots els anys dedicats a aquesta feina li fan concloure que "planificar bé les vacances és el més important per poder-ne gaudir". En el cas que es vagi de viatge, a prop de casa o lluny, és important "tenir tota la informació sobre el que hi trobarem, els motius pels quals volem anar-hi i què volem visitar", diu Carnerero, que destaca que d'aquesta manera "el viatge serà molt més viscut i en gaudirem molt més". El problema és que amb la crisi s'ha reduït molt la proporció de gent que pot preparar les vacances d'estiu amb antelació, i no és fàcil seguir aquest consell, ja que la tendència és esperar fins a l'últim moment.

stats